4
Skuffende “Prometheus”

Tittel:
Prometheus
Sjanger:
Science fiction, Eventyr, Alien
Varighet:
2 t. 4 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Noomi Rapace
  • Michael Fassbender
  • Charlize Theron
  • Idris Elba
  • Guy Pearce
Regissør:
Ridley Scott

Årets gedigne forhåndsfavoritt “Prometheus” er omsider klar for verdenspublikummet. Blant mange imponerende elementer har den ett skuffende problem.

Vi skal til året 2093. Dr. Shaw (Noomi Rapace) har funnet spennende helleristninger på alle verdenshjørner og mener de representerer en invitasjon til menneskehetens skapere – de befinner seg angivelig på en beboelig måne i en galakse langt, langt unna.

På denne nokså røffe månen lander den hyperteknologiske romfarkosten “Prometheus” – spekket med kjente og kjære skuespillere, samt et hel del hi-tech utstyr. Førstemann til å finne en marsboer!

Oppbygningen er, historisk sett, monumental – plottet er foreløpig lettkjøpt og interessant, og regissør Ridley Scott har sammen cinematograf Dariusz Wolski skapt et univers – bokstavelig talt, også – av episke dimensjoner. Ethvert bilde kunne vært hengt opp i stua, og 3D-effekten er på ingen måte noe skår i gleden.

Problemene begynner idet forskningsteamet, med Dr. Shaw i spissen, utforsker den tilsynelatende øde månebebyggelsen – ja, ikke bare for karakterene, men også for filmen. Historien kjemper tappert mot den store, stygge standard-sci-fi’en, og – dessverre, dessverre – etter hvert rakner den også sakte, men sikkert fra hverandre, for så å samles igjen i en teknologisk blodpøl svært lik alt annet vi har sett opp igjennom. Agendaene som burde vært skjult, ligger som et tykt lag leverpostei uvørent påsmurt de forskjellige karakterene.

Så akkurat det … er noe skuffende.

Mangelen på genialitet kan heldigvis tilgis – slikt er ikke hverdagskost. Og småkarikerte karakterer fungerer både for og imot sin hensikt – noen ganger veldig for. Det mester Ridley kan ta med seg fra dette er tryggheten på at hans navn fremdeles står fjellstøtt – han har behersket sjangeren han selv liker minst, med god margin. Og ikke bare det; han har også knust sine sci-fi-utfordrere på nærmest uforskammet mange plan.

Det ryktes at “Prometheus” ikke vil stå blant de store sci-fi-klassikerne når alle har sagt sin mening. Jeg tror imidlertid den vil bli husket som en av det 21. århundrets mest solide sci-fi-foregangsfigurer. Og da kan du selvfølgelig gjette om terningkastet mitt er sterkt eller svakt.