3
Skummelt uoriginal

Tittel:
The Devil Inside
Sjanger:
Grøsser
Varighet:
1t. 23 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Fernanda Andrade
  • Simon Quarterman
  • Evan Helmuth
Regissør:
William Brent Bell

Eksorsisme. Håndholdt kamera. Dokumentasjon av en sann historie. Som Vatikanet ikke på noen måte vil vedkjenne seg. Hvordan i all verden vil dette ende? 

“Ikke særlig bra,” det kan vel de fleste som har sett en skrekkfilm i sitt liv tenke seg.

I 1989 drepte Isabella Rossis mor tre mennesker under en eksorsisme i sitt eget hjem. Nå er det på tide at Isabella (Fernanda Andrade) kommer til bunns i dette mysteriet, og hun tar like godt en dokumentarfilmskaper med seg på reisen.

Turen går til Italia, for Vatikanet er selvsagt involvert. Moren har vært på mentalsykehus i Roma siden hendelsen, og der er de lite samarbeidsvillige når Isabella begynner å stille spørsmål. Heldigvis møter hun to prester (Simon Quarterman og Evan Helmuth) som går eksorsismeutdanningen. Og da det viser seg at de også holder på med uautoriserte eksorsismer på fritiden tar det ikke lang tid før prosjektet går over styr.

At “The Devil Inside” har samme produsent som “Paranormal Activity”, kommer ikke som en overraskelse. Håndholdt-effekten fungerer selvsagt også strålende når “ekte” eksorsismer skal dokumenteres. Og akkurat skrekkelementene er det ikke mye å si på. Selv om man kan lure på hvor ustødig det er mulig for en kameramann å filme, skvatt jeg i alle fall flere ganger. Gale mennesker er alltid skummelt. Og selvsagt er det ekkelt å se nærbilder av armer og bein som vris ut av ledd, en baby som druknes, eller en person stikke en pistol inn i munnen og trekke av.

Men kunne de ikke toppet kransekaka med en noenlunde troverdig og halvveis original historie? For etter filmer som “Eksorsisten”, “The Exorcism of Emily Rose” og “The Rite” må da noen snart ha lært? Det kunne vært greit å gå gjennom et par grunnleggende regler først, så slipper vi å se folk gjøre de samme feilene enda en gang. Her er noen forslag, hvis du først skal tukle med overnaturlige krefter, demoner og djevelen selv:

1. Lytt til erfarne eksorsister.
2. Ikke prøv å drive ut demoner fra familiemedlemmer.
3. Ikke stol på besatte mennesker selv om du kjenner dem (og ikke la dem sitte i baksetet uten bilbelte).

Når alle lar seg rive med og gjør alt dette likevel fortjener de demonenes vrede. Det blir så lite troverdig at man etter hvert må holde tilbake fnisene. Et høydepunkt er for eksempel da replikken “It’s okay, I’m a priest!” får leger og sykepleiere til å overlate en rabiat drapskvinne med et anfall til en tilfeldig sortkledd mann i sykehuskorridoren. Og hvordan ender det egentlig? Forferdelig. Etter å ha sett denne slutten er jeg ganske sikker på at de like skamløst som i “Paranormal Activity” vil legge til minst et par alternativer på DVD-en.