5
Slettes ikke (a)syltynt

Tittel:
Welcome to Norway
Sjanger:
Drama, Komedie
Varighet:
1 t. 30 min
Aldersgrense:
6
Skuespillere:
  • Anders Baasmo Christiansen
  • Henriette Steenstrup
  • Olivier Mukuta
  • Nini Bakke Kristiansen
Regissør:
Rune Denstad Langlo

… noe som egentlig er smått utrolig.

Norsk film stuper hodestups inn i asyldebatten med “Welcome to Norway” – en tilsynelatende provokativ komedie om en fyr som åpner asylmottak for profitt, men som (selv)følgelig lærer verdien av menneskeverd og nestekjærlighet til slutt. En film som under normale omstendigheter ville vært hjerte- og lungeredning for det døende kommentarfeltet til Dagbladet.no, og som for alvor hadde satt norsk films rolle som samfunnsaktør på dagsordenen igjen.

Det gjenstår å se om den faktisk vil sette i gang noen av prosessene ovenfor. Likevel: Regissør og manusforfatter Rune Denstad Langlo har laget en tankevekkende og morsom komedie i moralsk vater.”Welcome to Norway” gjør en integreringsjobb for asylsøkerne Sylvi Listhaug  kan se langt etter. Dette fordi den til dels makter å vise frem menneskene bak merkelappen “asylant”, på både respektfullt og parodisk vis. Tross alt: “Welcome to Norway” er en kinokomedie, ikke politisk brannfakkel.

Det er nettopp den delikate blandingen av humor og alvor “Welcome to Norway” mester så bra. Denstad Langlo håndterer et brennende tema, men klarer faktisk å få trykt den hete poteten ned i en ildfast komedieform. Det i seg selv er imponerende nok. At filmhåndverket rundt i tillegg er solid, blir bare en bonus. Fotoet er flott, det narrative flyter fint og dialogen bemerker seg som både naturlig og realistisk. Mye er selvfølgelig gjort når du får Anders Baasmo Christiansen til å snakke ordene du har skrevet, men igjen fortjener Denstad Langlo ros for jobben han har gjort som dialogens bakmann.

“Welcome to Norway” bryter stereotypier: Om asylsøkere, hverdagsrasisme, og at sosialrealisme på film ikke er ensbetydende Wam og Vennerød. Mer imponerende er det at den makter å svelge det meste den biter over – en solid munnfull, slik vi allerede har vært inne på. “Welcome to Norway” er en kløktig konstruert komedie med mye substans og kontrovers, som det kan ta litt tid å fordøye. Men vær sikker: Det er ingenting å utsette på ettersmaken.