4
Slik blir du diplomat i Afrika

Tittel:
Ambassadøren
Sjanger:
Dokumentar
Varighet:
1 t. 37 min.
Aldersgrense:
Tillatt for alle
Skuespillere:
  • Mads Brügger
  • Eva Jakobsen
Regissør:
Mads Brügger

Mads Brügger er en meget omdiskutert journalist og filmskaper. Hans siste prosjekt, “Ambassadøren”, tar oss med på en fascinerende, men trist reise gjennom den afrikanske “bakverdenen”.

Brügger ønsker å få seg et diplomatisk pass fra Liberia som samtidig gir han myndighet til å starte et liberisk konsul i Den sentralafrikanske republikk (fra nå av DSR). Samtidig er personen han spiller, Mads Cortzen, ute etter å starte en fyrstikkfabrikk i hovedstaden i DSR, Bangui. Men det Brügger egentlig ønsker å vise er hvordan man som innflytelsesrik hvit diplomat med penger kan få tilgang til Afrikas skjulte skatter – som for eksempel diamanter.

Det er lett å bli imponert over “skuespilleren” Mads Brügger. Han går inn i rollen som rasistisk, hvit, gjennomkorrupt wannabe-diplomat på en måte som er så gjennomført at hans troverdighet skinner gjennom skjermen. Hans møter med alkoholpåvirkede pygmeer er både triste, men samtidig komiske.

Brügger bruker skjult kamera for å dokumentere møtene han gjør med de forskjellige aktørene i det gjennomkorrupte afrikanske systemet. Han møter sikkerhetssjefer, ministre, konsuler og innflytelsesrike “myndighetspersoner” som forteller ham om gangen i diamantmarkedet. Denne høyst kontroversielle metoden er i filmen gjennomført, men samtidig skruppelløs. Brüggers rolle gjør blant annet at han går inn og pengestøtter bedrifter som driver rovdrift på arbeiderne i avsidesliggende diamantgruver. Fyrstikkfabrikken hans er et nødvendig skalkeskjul – men tar han den for langt?

Er dette et nødvendig onde? Vi ender opp med å få servert en høyst interessant og underholdende dokumentarfilm som helt tydelig viser hvordan man som hvit mann med penger kan få tilgang til diamantmarkedet i Afrika. Dette er undersøkende dokumentararbeid. Samtidig er det vanskelig å se at det Brügger avslører får voldsomme konsekvenser for de allerede gjennomkorrupte involverte, selv om noen av hans avsløringer er interessante – og impliserer blant annet en fredsprisvinner og Frankrikes rolle som koloniherre.

Men på sett og vis leverer ikke helt filmen etter premissene, da man sitter igjen med spørsmål som ikke blir helt besvart. Resultatet blir uansett både kontroversielt og gripende. Og severdig.