5
Slike parodifilmer blir ikke laget lenger

Tittel:
Mannen med den nakne pistol
Sjanger:
Komedie
Varighet:
1 t. 25 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Leslie Nielsen
  • Priscilla Presley
  • Ricardo Montalban
  • O.J. Simpson
Regissør:
David Zucker

Leslie Nielsen var i sitt ess da han spilte i parodifilmer som “Mannen med den nakne pistol”. Gjensynet er svært hyggelig, men ikke helt uten mangler.

filmsnakk.no tar for seg diverse filmserier, og nå er det filmene om Frank Drebin og Mannen med den nakne pistol som står for tur. Dette er anmeldelsen av seriens første film.

Den noe inkompetente politietterforskeren Frank Drebins (Leslie Nielsen) kollega er skutt, og Drebin – med all sin inkompetanse – begynner å etterforske saken. Hvem ville drepe hans kollega, og hvorfor?

I bunn og grunn så er dette et habilt plott for en krimfilm, men det er kun konturene av en krimfilm som ligger i overflaten hos “Mannen med den nakne pistol”. Dette er selvfølgelig en klassisk parodifilm, og den er av et sånt kaliber som slår bena under dagens parodifilmer.

“Scary Movie 5” og “Epic Movie” er bare to av mange parodier som burde skamme seg!

Denne gamle traveren beviser virkelig at de eldste fortsatt er eldst – og morsomst. Med tanke på at filmen har rukket å bli 25 år gammel, er dens humor fortsatt herlig underholdende på sitt beste. Den utøver faktisk en latterlig frisk kombinasjon av slapstick og treffsikker parodi av gamle politifilmer og serier. Leslie Nielsen gir dagens jyplinger en real leksjon i hvordan de skal ha god komisk timing. Nielsen har full kontroll fra start til slutt. Snakk om å være rett mann til rett film.

De fleste rundt ham er ikke helt i samme liga, uten at det gjør så mye. Nielsen har en finger med i spillet hele tiden, og det blir best resultat av det. Jeg lo faktisk flere ganger. Høyt. Det er mer enn de aller fleste parodier – ja, faktisk de fleste komedier – kan skryte på seg nå om dagen.

“Mannen med den nakne pistol” er en uhøytidelig mimrestund innen komisk treffsikkerhet av enkleste sort, samt at den velger å tøye strikken til den nesten ryker. At en mann som er skutt mer enn et dusin ganger klemmer fingrene sine i et vindu, svir hendene på en glovarm plate, lener seg inntil en nymalt dør, samt at han tråkker på en bjørnefelle, alt før han faller i vannet? Kun et bevis på at strikken er i full strekk. Og jeg elsker det!

Det eneste minuset til denne udødelige komiklassikeren er noen dødpunkter når romansen – på liv og død – skal ta kontrollen. Konklusjonen er derfor: Joda, dette funker fett fortsatt!