5
Slutten for Iron Man?

Tittel:
Iron Man 3
Sjanger:
Action, Eventyr, Science fiction
Varighet:
2 t. 10 min.
Aldersgrense:
11
Skuespillere:
  • Robert Downey Jr.
  • Gwyneth Paltrow
  • Guy Pearce
  • Ben Kingsley
  • Don Cheadle
  • Rebecca Hall
  • James Badge Dale
Regissør:
Shane Black

Tony Stark åpner blockbuster-sesongen for superheltene, og etter “The Avengers” ligger lista nå høyere enn noensinne.

Er “Iron Man 3” like bra? Ikke egentlig. Men den er kanskje den beste “Iron Man”-filmen.

Marvels logo kommer til syne på kinolerretet og høyttalerne spiller, utrolig nok, Eiffel 65-sangen “Blue (Da Ba Dee)”. Jeg synker tilbake i kinosetet og smiler fra øre til øre. Tony Stark forteller i voice-over hvordan han bidro til å skape sine egne demoner som han senere må bøte for. Hendelser fra nyttårsaften i 1999 skal få større konsekvenser enn katastrofetenkerne noensinne kunne ha sett for seg. Starks arroganse og egoisme setter scenen for skurken The Mandarins (spilt av en genial Ben Kingsley) entré.

“Iron Man 3” forgår i juleferien 2012, bare måneder etter New York-hendelsen i “The Avengers”. Tony Stark sliter med posttraumatisk stresslidelse etter anstrengelsene fra denne kampen. Han får ikke sove, får flere angstanfall og bruker mesteparten av tiden på å lage nye Iron Man-drakter, noe som tærer på forholdet med Pepper Potts.

Denne filmen har imponerende actionscener som overgår de forrige filmene i serien. Malibu-huset deres blir sprengt i filler og sendes til havets bunn, med alle draktene hans. Derfor må han klare seg uten drakta under mesteparten av filmen, noe som forsterker angsten hans. Hva er han uten drakta?

Det er forfriskende å se at Stark kan utrette noe uten drakta også, med sine MacGyver-lignende løsninger. I denne filmen får også Potts endelig muligheten til å vise seg fram som noe annet enn den kjedelige rollen som “jomfruen i nød”.

The Mandarin består av en nokså stereotypisk terrorist, som blir etterfulgt av en like stereotypisk fremstilling av nyhetsmedienes dekning. Han har til og med fått Bin Laden-skjegg og visse bilder kunne vært rekonstruksjoner av hans videoer. The Mandarin er den første gode skurken i “Iron Man”-filmene. Obadiah Stane (Jeff Bridges), tullingen Justin Hammer (Sam Rockwell) og Ivan Vanko (Mickey Rourke) er ingen superskurker, selv om de er bedre enn andre uheldige superhelt-serier. The Mandarin og hans “Terminator”-lignende mutant-soldater er hjertelig velkommen på skurkelisten.

Alt i alt er dette en fantastisk filmopplevelse. Den rekker ikke helt opp til “The Avengers”, men samtidig er den kanskje den beste i “Iron Man”-serien. Dette er den første i serien som har fått meg til å ville ta opp lesning av tegneserien og da er filmen ganske bra i min bok. Den lar oss sitte igjen og ønske mer.

Men én tanke snek seg innpå utover filmen. Den fortalte meg at jeg muligens satt og så på den siste “Iron Man”-filmen. Rykter (basert på GQ-intervjuet) sirkulerer nå om Robert Downey Jr. nemlig vil gi seg som Tony Stark etter “Iron Man 3″. Da kan det være betryggende å sitte gjennom hele rulleteksten, noe Marvel-kjennere utvilsomt gjør uansett. Da jeg gikk ut av kinosalen ønsket jeg bare å returnere for å se filmen igjen, noe jeg definitivt kommer til å gjøre. Superhelt-året er offisielt i gang!