3
Småkjedelig redningsaksjon

Tittel:
Mannen som reddet Paris
Sjanger:
Drama
Varighet:
1 t. 20 min.
Aldersgrense:
11
Skuespillere:
  • André Dussollier
  • Niels Arestrup
  • Robert Stadlober
  • Burghart Klaussner
  • Charlie Nelson
  • Jean-Marc Roulot
  • Stefan Wilkening
Regissør:
Volker Schlöndorff

Det skjedde i de dager da 2. verdenskrig herjet kontinentet og Paris ble pratet fra dommedag. 

Volker Schlöndorffs “Mannen som reddet Paris” er et blablabla-drama spredt utover behagelige halvannen time. Den gjennomsyres av en anstendig mengde gode skuespillerprestasjoner, anført av Niels Arestrup som den tyske generalen von Choltitz og danskfranske André Dussollier som svensk ambassadør. Begge leverer til stilkarakter 19,5 – nedslag og det hele. Det er til tider karaktererotisk og altoppslukende å se det rutinerte tokløveret sparre over Paris’ velvære.

For vi befinner oss i Frankrike i august 1944. De allierte styrker er i ferd med å trenge igjennom til den tyskokkuperte hovedstaden. Adolf den grusomme har gitt ordre om å kjempe til siste mann, for så å bombe pariserloffens hovedkvarter sønder og sammen. Eiffeltårnet, Notre-Dame – you name itGeneral von Choltitz er mannen som sitter på avtrekkeren. Ambassadør Raoul Nordling er mannen som forsøker å snakke ham fra det. Alt basert på sanne begivenheter. Det er i grunn rart å tenke på at Paris slik vi kjenner den var nær ved å bli lagt i ruiner.

Problemet er altså ikke skuespillerne. Det er følelsen av å være på teater. Omlag hele filmen foregår på hotellrommet til generalen med få blikk utover kontorpulten hans, med noen unntak. Det er vanskelig å riste av seg tanken på at dette lett kunne vært en trekameraproduksjon fokusert inn mot et kammerspill. At filmen er en adapsjon av scenestykket “Diplomatie” av franske Cyril Gely er altfor lett å forstå.

Lydteamet gjør for så vidt en ålreit jobb med å plassere oss i krigen. Vi hører både bomber og granater, men vis det, ikke fortell det er et prinsipp som sjelden slår feil. Det ville vekket et større følelsesregister i alle og enhver om en ble vist hva som sto på spill. Paris i all sin prakt. Så sant du ikke er litt over middels frankofil da.

“Mannen som reddet Paris” er historisk interessant og glimrende spilt av de to hovedrolleinnhaverne, men vi mistenker at Ola Nordmann vil kjede seg litt.

Det gjorde i hvert fall vi.