2
Smakløse NAV-ere

Tittel:
De umoralske
Sjanger:
Drama, Komedie
Varighet:
1 t. 26 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Hanne Backe-Hansen
  • Kjetil Krogstad Skrede
  • Daniel Gjerde
Regissør:
Lars Daniel Krutzkoff Jacobsen

Historien om et par på rømmen fra NAV, uten skrupler og med drømmer om en bobil i Spania, er omtrent like trashy som hovedpersonene selv. 

Camilla og William klarer ikke å tilpasse seg det norske velferdssystemet, og når bekymringene melder seg for Camillas lille datter, flytter de ut i skogen. Drømmen er å kjøpe en bobil og reise til Spania. Men da trenger de penger, og verken aggressive William eller løsaktige Camilla passer spesielt godt i det tradisjonelle arbeidslivet. Camilla gjenopptar derfor sin prostitusjonsvirksomhet, med base i huset til den hasjrøykende, ensomme vestkantgutten Anders.

Jeg har ikke sett mange norske pornofilmer, men noe sier meg at hvis man fjerner de mest eksplisitte scenene og legger til flere kleine replikker, et par animerte symboler og noen oppstyltede scener fra NAV-kontor og CC Vest – ja, så ender man opp med noe mistenkelig likt denne filmen.

Spesielt starten lover forferdelig dårlig, både hva virrete kameraføring, harry musikkbruk og unaturlig skuespill angår. Det tar seg heldigvis noe opp etter hvert. Faktisk blir det mindre pinlig å se på jo flere sexscener og mindre dialog vi får servert. En dramakomedie om antihelter på jakt etter friheten uten NAV, virker i utgangspunktet ganske spennende.

“De umoralske” gir dessverre ikke så mye å glede seg over, verken på drama- eller komediesiden. Humor av typen “har du driti i den nyrensa bobildoen?”, horekunder som avslutter med “det er godt å få tømt seg litt” og spontanrapping akkompagnert av klønete breakdance, er i beste fall tragikomisk.

Det er åpenbart at filmens lave produksjonsbudsjett og -kvalitet er ment å skulle matche historien. Det skal være trashy. Denne “moderne skillingsvisen” er et skråblikk på samfunnet Camilla og William for så vidt har klart å tilpasse seg ganske godt, i alle fall med tanke på lovverket for salg av sex. Men mesteparten av tiden er disse menneskenes umoral dessverre verken særlig interressant eller morsom å se på.