4
Smal film

Tittel:
Sommer i Toscana
Sjanger:
Drama, Romantikk
Varighet:
1 t. 25 min.
Aldersgrense:
11
Skuespillere:
  • Matteo Creatini
  • Francesca Agostini
  • Nichola Nocci
  • Miriana Raschilla
Regissør:
Duccio Chiarini

Bokstavelig talt.

Ah, Toscana om sommeren. Piker, vin og … altfor trang forhud?

Nei, “Sommer i Toscana” er ikke den sommerglade pensjonist-feelgood’en den kanskje hører ut som. I stedet møter vi Eno, en sprengkåt 17-åring med altfor trang forhud til å få utløp for egne lyster.

Hvem sa den italienske nyrealismen var død?

Eno er i alle fall forelsket i nabojenta Bianca, som drar avgårde til Paris om bare et par flyktige sommeruker. Eno må derfor ta valget: Gjennomgå en potensielt vansirende operasjon slik at han endelig får bakt potetene sine, eller risikere å miste Bianca for alltid.

Det er ingen fortelling av episke dimensjoner vi får servert her (ikke et nedsettende ordspill om utstyret til Eno, journ.anm.). Likevel forteller “Sommer i Toscana” en veldig ektefølt, troverdig og på egne premisser engasjerende fortelling om tapt jomfrudom og menneskelige relasjoner. Neppe adjektiver jeg hadde benyttet dersom filmen var av amerikansk fabrikat.

For mye av sjarmen til “Sommer i Toscana” ligger i den italienske stillferdigheten, den nydelige naturen og de eksistensielle undertonene. Ikke strandhus, øltønner og milfs. (Du, ja, “American Pie 2”).

Skuespillet er nyansert til fingerspissene, anført av den radmagre debutanten Matteo Creatini, som virkelig selger rollen som det følsomme og litt stakkarslige forhudsofferet Eno. En annen debutant, Bianca Ceravolo, stjeler showet som høylytt og uhemmet lillesøster.

Regissør og manusforfatter Duccio Chiarini har satt sammen et sjarmerende stykke film. En intim, nærgående og medmenneskelig historie, fortalt på et smalt og nyansert vis. I en alder der Ultron herjer billettkontoret, er “Sommer i Toscana” et deilig lite motsvar.