4
Småslurvete Oscar-eksport

Tittel:
Hypnotisøren
Sjanger:
Drama, Krim, Thriller
Varighet:
2 t.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Mikael Persbrandt
  • Tobias Zilliacus
  • Lena Olin
Regissør:
Lasse Hallström

“Hypnotisøren” er god, men ikke strålende. Hvorfor sender svenskene den da til Oscar-utdelingen?

Forklaringen er enkel:  Svenskene sender ikke sin beste film som Oscar-håp for året, men deres mest populære eksportvare. Nordisk krim er tross alt på god vei mot verdensherredømme.

Uansett, vi møter den arbeidsnarkomane etterforskeren Joona Linna, som blir satt til å etterforske drapet på 3/4 av en familie. Kun familiens sønn overlever, men han er umulig å få kontakt med. Linna tar derfor kontakt med den kontroversielle hypnotisøren Erik Bark, en mann med et trøblete forhold til sovepiller, kona og egen fortid, for å få kontakt med gutten.

Og derfra baller ting på seg. Filmen har underveis et reelt problem med å velge om den vil være en kriminalthriller eller samlivsdrama. Filmen tyr uansett til snarveier i begge sjangre. Tidligere kjærlighetsinteresser introduseres, for så å forsvinne ut av det blå, samtidig som etterforskningen av familiedrapet i beste fall kan kalles amatørmessig. På grensen til utilgivelig i denne sjangeren.

Skuespill og foto er i det minste på topp, og innledningsvis lukter det klasse av “Hypnotisøren”. Mikael Persbrandt spiller godt som den erfarne og noe mystiske Erik Bark, mens Tobias Zilliacus spiller sympatisk som den smått tilsidesatte etterforskeren Linna. Regissør Lasse Hallström viser også evner i sceneoppbygging, og byr på en god del nervepirrende øyeblikk i løpet av filmen.

“Hypnotisøren” ender derfor opp som en ganske god thriller, med et klart uforløst potensiale på manussiden. Både innlednings- og avslutningsvis er filmen spennende og underholdende, men unødvendige sidesprang og en identitetsforveksling midtveis trekker ned.

Det blir nok ingen Oscar på svenskene i år. Men krimsuksessen vil uten tvil fortsette så lenge det produseres kvalitetslitteratur på løpende bånd i sjangeren. Snakker om, “Hypnotisøren” er basert på boka med samme navn fra 2010, skrevet av forfatterpseudonymet Lars Kepler.