4
Smellvakre apestreker

Tittel:
Amazonia
Sjanger:
Dokumentar, Eventyr, Familie
Varighet:
1 t. 22 min.
Aldersgrense:
7
Regissør:
Thierry Ragobert

Mens barna jubler av begeistring for “Amazonia”, spør de voksne seg; hvor i all verden er David Attenborough når man trenger´n?

For dette er den helt dialogfrie – niks, nothing, zero – historien om sirkusapen Saïs jomfrutur i jungelen. Flyet hans styrter i skauen og den lille kapusineren tvinges til å klare seg på egen hånd. Rammen er satt for en slags dokumentarfiksjonsmutant. Halvt ekte. Halvt, noe annet.

Det som tilsynelatende skal fremstå som umanipulert villmark rammes av åpenbar tukling fra regiens side, men resultatet blir ikke mindre imponerende av den grunn. En tar seg selv i undre opp til flere ganger; hvordan har de fått til det der? Det er øyeblikk som er genuint spennende. Øyeblikk som umulig kan være iscenesatt. Vår lille venn møter både slanger, edderkopper, leoparder og farlige elver. Øyeblikk man husker.

“Amazonia” blir mer eller mindre en lærebok i kreativ klipping og musikklegging. Bruno Coulais står for sistnevnte.

Problemet er at det til tider blir unødvendig vanskelig å henge med. Mister du tråden et sekund er det alt annet enn såpeopera-enkelt å hoppe inn igjen. Her skriker Thierry Ragoberts film etter en tydeliggjørende tekstplakat eller en fortellerstemme. “Amazonia” hadde vært tjent med nevnte Attenborough som kan si hvor extraordinary leopardsneglen er.

Digresjon: Parringen mellom to leopardsnegler skal visstnok være en av de mest sensuelle filmsekvensene du ser i ditt liv. Nok om det.

For barna er det utvilsomt nok å rope scoobidoobidoo for her. Fascinerende makrobilder av de snodigste vesener, samt et velplassert ønske om at apen skal finne sin vei. Men når oi, hva i all verden og har du sett på maken har lagt seg, blir det fort småkjedelig for et voksent publikum.

Men at “Amazonia” er smellvakker fra start til slutt, det skal ingen ta fra den.

Terningkastet er til alle barn der ute og for den ambisjonsrike innsatsen regissøren og crewet har lagt ned. Det snakkes om 80 individer over tre måneder i jungelen. Kult at de prøver. Dritkult.