3
Smith-familiens krasjlanding

Tittel:
After Earth
Sjanger:
Action, Science fiction
Varighet:
1 t. 40 min.
Aldersgrense:
11
Skuespillere:
  • Will Smith
  • Jaden Smith
  • Sophie Okonedo
  • Kristofer Hivju
Regissør:
M. Night Shyamalan

Stjernesmell for Will Smith og sønn.

Far og sønn Smith sammen på skjermen i et episk science fiction-epos. Hva kan gå galt? M. Night Shyamalan.

År 3000- og ett eller annet. Jorda har forvist menneskene og gjort sitt økosystem om til en nådeløs drapsmaskin. Midt oppi dette krasjlander romskipet med Will Smith og sønn om bord etter et ublidt møte med en asteroidestorm. Smith senior brekker beinet i styrten, og da blir det opp til junior å krysse den dødsfarlige planeten (i alle fall gode 100 km) for å sende et nødsignal ut i rommet.

Hva Will Smith har røyket av jordvekster for å kunne skrive en handling med så til de grader pompøse og åpenbare miljøundertoner, tør jeg ikke spekulere i. Den har trolig ikke blitt særlig bedre av at den en gang så lovende Shyamalan har skrevet manuset og regissert. Selv den mest hardbarka SV-velger vil vri seg i stolen av den idealistiske miljøvernagendaen som virker å ligge bak.

“After Earth” er en oppvisning av klisjeer, halvgode spesialeffekter og viser hvor bredt man kan definere ordet skuespill.

Jaden Smith er kanskje sønn av sin far, men er ikke i nærheten av å være like karismatisk som opphavet. Nå er det riktignok umulig å mislike Will Smith, men “After Earth” er trolig det nærmeste du kommer. Norske Kristofer Hivju er også med i to minutter. Norsk filmindustri jubler.

Skuespillet ødelegger i det minste ikke enkelte spektakulære actionscener og et fascinerende univers. James Newton Howards storslagne komposisjoner gir også filmen en god ramme, og redder stumpene til denne påkostede far og sønn-leken.

M. Night Shyamalan er fortsatt vaksinert mot å lage god film, og det er vanskelig å tro at dette er samme mann som en gang ga oss “Den sjette sansen” og “Signs”. Her går han nok en gang på trynet, midt i Smith-familiens lekeplass.