4
Solid sommeraction

Tittel:
Captain America: The First Avenger
Sjanger:
Action, Eventyr
Varighet:
2 t. 4 min.
Aldersgrense:
11
Skuespillere:
  • Chris Evans
  • Sebastian Stan
  • Tommy Lee Jones
  • Hugo Weaving
Regissør:
Joe Johnston

Hollywoods superheltepidemi får enda et tilskudd i Marvels nye film, “Captain America: The First Avenger”.

Når jeg sier epidemi mener jeg ikke nødvendigvis dette negativt. Superheltfilmene som er sluppet i løpet av de siste årene har stort sett stått fram som gode underholdningsfilmer med høyt spenningsnivå. “Captain America” er absolutt intet unntak.

Handlingen i filmen er enkel, men god. Steve Rogers (Chris Evans) er en mann med svak fysikk, og et sterkt ønske om å slåss for president og fedreland mot nazistene. Etter gjentatte mislykkede forsøk på innrullering, blir han endelig rekruttert inn som en av Amerikas første “supersoldater”. Han utsettes for et eksperiment som øker hans fysiske styrke og høyde, og blir forvandlet til “Captain America”. Først brukes han aktivt som “posterboy” for den amerikanske hæren, og resirkuleres gjennom pinlige revyshow, filmer og tegneserier. Men når hans kamerater trenger han mest, settes han omsider inn i kampen mot den onde Johann Schmidt a.k.a Red Skull (Hugo Weaving) og organisasjonen Hydra.

“Captain America” er en både pompøs og smålig forutsigbar film. Det er action, spenning og store eksplosjoner. Dette er en superheltfilm av typen der det spektakulære står i fokus, og realisme er et glemt ord. Dette er pur underholdning, uten så mye mer. Og det funker bra. Tar du filmen for det den er, og ikke bruker tiden din på å irritere deg over enkelte klisjeer i manuset eller den tidvis nasjonalromantiske tonen, er det mye god underholdning å hente. Effektarbeidet i filmen er noe av det som imponerer mest, spesielt fremstillingen av den spinkle versjonen av Rodgers i filmens første del.

Filmen er et godt tillegg til det nå velportretterte Marvel-universet, og regissør Joe Johnston har laget en god og spennende actionfilm. Det mangler likevel en originalitet ved filmen, og følelsen av å ha sett noe nytt uteblir for min del. Noe av dette kompenseres av et strålende skuespillerensemble, som tilfører filmen en dose seriøsitet og menneskelig varme. Spesielt Hugo Weaving skal roses for sin rolle som den fryktinngytende Johann Schmidt, en herlig ondskapsfull og kald superskurk. Tommy Lee Jones bidrar også positivt som en surmulende oberst, og serverer flere tørrvittigheter.

Dette er en av sommerens mest underholdningsmettede filmer, og kanskje burde den ha blitt sluppet tidligere i sesongen. For her kommer sommerstemningen til kinosalene for fullt. Det er kanskje ikke stor filmkunst, men stram historiefortelling og gode skuespillerprestasjoner gjør “Captain America” til en god film i sin sjanger og meget god sommerunderholdning.

PS: Det er verdt å nevne at en av filmens innledende scener finner sted i Tønsberg(!), og at vi blir servert en god dose “Hollywood-norsk”.