5
Sommerens diggeste film

Tittel:
The Amazing Spider-Man
Sjanger:
Action, Eventyr
Varighet:
2 t. 16 min.
Aldersgrense:
11
Skuespillere:
  • Andrew Garfield
  • Emma Stone
  • Rhys Ifans
  • Martin Sheen
Regissør:
Marc Webb

Digg er faktisk et ganske dekkende adjektiv. “The Amazing Spider-Man” er nemlig en deilig actionkoreografi og har svært tilfredsstillende casting.

Peter Parker aka Spider-Man spilles denne gangen av Andrew Garfield, en nydelig gutt hvis fjes bugner av egenart og sjarm. Den forrige edderkoppen, Tobey Maguire, hadde muligens ansiktsrelaterte egenskaper han også, men vil aldri kunne bli karakterisert som nydelig.

Det samme gjelder jentene. Den uklassiske sexbomba Emma Stone “erstatter” i denne frittstående tegneserietolkningen Mary Jane Watson, som i de tre foregående filmatiseringene har vært forkledd med Kirsten Dunst. Men hun spiller ikke Mary Jane, altså. Hun er den enda tidligere flammen Gwen Stacy. Og hun er også en markant forbedring – spesielt med hensyn til øyets ve og vel.

På toppen av dette har kronisk stilige Rhys Ifans mestret Dr. Curtis Connors-rollen, bedre kjent som Den stygge, digre øgla.

Det er imidlertid, og heldigvis, ikke bare castingen som er deilig; denne nye utgaven av Spider-Man beveger seg langt mer elegant og rasjonelt enn forgjengeren, vel å merke uten å gå på bekostning av den litt fjerne realismen. Og Den stygge, digre øgla gjør seg, både som brutal og noe menneskelig. Fjeset er riktignok litt snodig, men det kunne vært verre.

Ellers kan vi nevne i fleng hva annet som får tommel’n opp: Passende scenografi, forseggjort manus og stødig regi fra Marc Webb. (Tihi!) Det eneste markante minuset er egentlig maksnivået på spenningen. Hvis liv står på spill bør det være spennende. Hvis den søte gutten og den kjekke jenta er i ferd med å miste livet, attpåtil uten å tidligere ha besøkt kottet sammen – ja, da bør det saktens være spennende.

Tydeligere minus skal du lete lenge etter. For når alt kommer til alt er “The Amazing Spider-Man” solid. Og i motsetning til de foregående filmene, innbyr denne til mer.