5
Sosialistpornografi av beste skuffe

Tittel:
Snøen på Kilimanjaro
Sjanger:
Drama
Varighet:
1 t. 48 min.
Aldersgrense:
11
Skuespillere:
  • Jean-Pierre Darroussin
  • Ariane Ascaride
  • Gérard Meylan
Regissør:
Robert Guédiguian

“Snøen på Kilimanjaro” er en rørende fransk dramafilm om å bevare sin sosiale samvittighet.

Ikke la deg lure av filmtittelen. Hele filmen foregår i havnebyen Marseille. Den samvittighetsfulle Michel er sosialist og fagforeningsleder på verftet han jobber på. Han er opptatt av å forvalte sin makt etter klare rettferdighetsprinsipper. Det fører imidlertid til at han brått blir førtidspensjonert idet han trekker opp sitt eget navn når 20 ansatte skal sies opp – ved loddtrekning.

Michel tar tilsynelatende det hele med ro. Nå får han mer tid til venner og familie, og penger har han nok av etter over 30 år i arbeidslivet. Men ikke alle de oppsagte verftsarbeiderne er like privilegerte – noe som raskt får konsekvenser også for Michel. Et ran snur opp-ned på livet til han og kona.

Herfra blir også spenningen virkelig satt i gang. Selv om filmen fortsetter i et lavt tempo, blir det aldri kjedelig når karakterene tvinges til å slite mellom liv og lære.

For klarer Michel og den like samvittighetsfulle kona å ta et oppgjør med sitt sinne mot ranerne når de får kjennskap til den sosiale statusen til den ene raneren og hans familie?

Oppgjøret med raneren blir like mye et oppgjør med dem selv – har de to gamle radissene blitt borgerlige og likegyldige, eller står de fortsatt på de svakes side?

Filmens rolige tempo, sammen med troverdig skuespill og intelligent dialog, gjør at man som publikummer begynner å reflektere. Blant annet om ondskap også kan være godhet og vice versa.

Med “Snøen på Kilimanjaro” forsøker i hvert fall regissør Robert Guédiguian å gi oss troen på det gode i oss alle – og han klarer det. En film til å bli smeltet av.