4
Spa-dag på kino

Tittel:
Møte på valmueåsen
Sjanger:
Drama, Animasjon, Romantikk
Varighet:
1 t. 31 min.
Aldersgrense:
Tillatt for alle
Skuespillere:
  • Masami Nagasawa
  • Junichi Okada
  • Keiko Takeshita
Regissør:
Goro Miyazaki

Tegnefilmen kan fortelle en helt crazy historie som aldri ville gått an i virkeligheten. Men den kan også la være.

“Møte på valmueåsen” er (på norske kinoer) det siste bidraget fra Ghibli, studioet til geniet Hayao Miyazaki, som etter undertegnedes mening har bidratt med noen av filmhistoriens viktigste, vakreste og mest varierte eventyr.

Og vi får en ny variant denne gangen også, en pen liten kjærlighetshistorie som spilles ut i små nyanser av kysk pliktoppfyllelse, heller enn store lidenskapelige utbrudd. Jeg kan ikke si mye som ikke røper hele handlingen, for alt som skjer her er i detaljene.

Men det handler altså om et studentersamfunn og klubbhuset deres, og to mennesker som finner hverandre blant dem. Det tilbakeholdne Japan på 60-tallet er en glimrende setting for undertrykte følelser, og dermed betyr det så mye mer når noen tar til motet og sier e-ordet.

Unge Goro Miyazaki har vokst som regissør siden sin lunkne start med “Tales from Earthsea” (2006), og gir stemme til små glemte situasjoner på en måte som “Med hjartet på rette staden” bare kan drømme om. Allikevel løser det hele seg litt for enkelt, og til tross for glimrende animasjon er ikke dette kino for den rastløse.

Så ta med deg en å kose med, litt å knaske på, og toleranse for heismusikk. Hvis du ikke sovner, har du én og en halv time med ro i sjelen.