4
Sparrow-sjarmen uteblir

Tittel:
Captain Phillips
Sjanger:
Biografi, Drama, Thriller
Varighet:
2 t. 14 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Tom Hanks
  • Catherine Keener
  • Barkhad Abdi
  • Barkhad Abdirahman
  • Max Martini
Regissør:
Paul Greengrass

Moderne piratvirksomhet er ikke like moro som den gode gammeldagse. Men det er definitivt mer spennende.

Tidligere i år så vi en tilsvarende dansk filmatisering kalt “Kapringen”. Forskjellene mellom de to filmene er gigantiske, rent bortsett fra plottet. “Kapringen” valgte de billige løsningene: Selve kapringen så vi aldri noe til, ingen kom til unnsetning og alt bar preg av at penger spart er penger tjent. Som seere fikk vi sånn sett aldri muligheten til å sette fingeren på urealistiske momenter. Dét er enklere i “Captain Phillips”.

For sistnevnte er Hollywood-style. Ikke ett eneste dramatisk øyeblikk skal overlates til seernes fantasi. Og alt er større.

Tom Hanks spiller selveste Captain Rich Phillips, og det er vel ikke for sent å nevne at filmen er basert på en sann historie. Hans gedigne lasteskip skal føres fra Oman til Kenya, altså går veien langs den somaliske kysten. Alle vet hva det betyr, også Captain Phillips.

Brått er kapringen et faktum.

Derfra og ut handler det om liv og død. Phillips forsøker å beskytte mannskapet, piratene forsøker å skrike høyest, mannskapet forsøker å gjemme seg og amerikansk hjelpeapparat forsøker å få kontroll på situasjonen. Den som imidlertid later til å klare seg best er regissør Paul Greengrass. Han balanserer dramatikken fint og er jo en av Hollywoods største guruer når det kommer til spenning.

La det være sagt med en gang. Dette er spennende hele veien.

Det er ikke voldsom fremdrift, ei heller noen utagerende spenningskurve. Men effektiv musikk, gode bilder og godt skuespill gir oss en enkel oppgave med å henge med, om så ytterst på setekanten. Tom Hanks befester også sin posisjon som skuespiller, for dette var neppe gjort i en håndvending. De siste scenene er bortimot imponerende, og det fra en mann vi vet godt hvem er. Vi har tidligere spådd Oscar-nominasjoner til “Captain Phillips”, og kan vel nå slå et ekstra slag for at en av dem heter Beste mannlige hovedrolle.

Mens vi først er i gang – disse somaliske piratene fortjener et slag i trynet, altså. En ting er at de høres ut som et brennende hønsehus, noe som ikke nødvendigvis er straffbart. Verre er det at de er så forbaska frekke at de kaprer, truer på livet og i verste fall dreper uskyldige båtfolk. Og dette skjer faktisk i virkeligheten. Det skader vel ikke å rette søkelyset ytterligere mot denne utfordringen.

Men tilbake til filmen. For den observante seer – eller lytter, får jeg nesten si – er det litt pinlig at den episke sluttmusikken er mistenkelig lik Hans Zimmers avrundingslåt i “Inception”. Heldigvis er det en bra låt å kopiere, hvis man først skal gjøre det.

Paul Greengrass har uansett reist kjerringa etter den middels gode “Green Zone” fra 2010. “Captain Phillips” er ikke bare et stykke underholdning, eller litt spenning i vår trygge, norske hverdag – den er også en viktig påminnelse. Slike kombinasjoner kunne vi godt sett mer av.