5
Språkrik nazithriller

Tittel:
En fiende å dø for
Sjanger:
Thriller
Varighet:
1 t. 49 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Sven Nordin
  • Tom Burke
  • Richard Ulfsäter
Regissør:
Peter Dalle

Når to tyskere, en britisk nazist, en britisk jøde, en svenske, en nordmann og en skokk russere med våpen befinner seg på samme forskningsskip akkurat i det andre verdenskrig bryter ut, kan man ikke stole på noen.

Handlingen i “En fiende å dø for” utspiller seg i ishavet ved Svalbard, høsten 1939. Filmen åpner brutalt i det kapteinen på forskningsskipet blir spist av en isbjørn. Den oppspiste kapteinen blir erstattet av en norsk kaptein, glimrende karikert av Sven Nordin. Med på ferden blir også en svensk sprengningsspesialist ved navn Gustav.

Dette internasjonale forskningsteamet er i Nordishavet for å bevise Wageners teori om at verdensdelene en gang har hørt sammen, teorien best kjent som Pangaea. De skal sprenge opp berget i håp om å finne en type fossil som beviser at vi alle har samme opphav. Men så invaderer Tyskland Polen og forskningsskipet blir en viktig brikke i krigens aller tidligste fase. Da må selv den nøytrale svensken ta stilling til partene i krigen.

Litt kjærlighet og mellommenneskelig drama har de også fått med, som seg hør og bør i en spenningsfilm. Den eneste kvinnen som har en rolle i filmen, den lidenskapelige Leni, er vanskelig å forstå seg på og gjør mye irrasjonelt. Men da hennes homofile bror blir tatt av nazistene, trygler hun sin nye flamme, Gustav, om hjelp. Han er nemlig den eneste som kan hjelpe tyskerne med et sprengningsoppdrag som vil kunne ha stor betydning for krigens videre utvikling.

Hvis du noen gang har lest Agatha Christies “Ti små negerbarn”, er plottet i denne filmen likt på mange måter. Mennesker med klare motstridende interesser og menneskesyn oppholder seg på et avgrenset område, som en øy eller en båt, uten andre fluktmuligheter enn det iskalde vannet. Så begynner folk å dø på mystisk vis.

Her er det derimot aldri et mysterium hvem som dreper. Tom Burke spiller engelskmannen Terrence, som har jobbet for nazistene i påvente av krigen i mange år. Han har hareskår og mørke øyne, og ligner faktisk litt på Hitler. Han oppfører seg som en tyrann på skipet. Han bestemmer hvem som skal leve og hvem som skal dø, og manipulerer dem som i utgangspunktet ikke ville gjort noen noe vondt, til brikker i spillet sitt. Han står for en av de mest overbevisende skuespillerprestasjonene i filmen.

Handlingen er ikke like innviklet som den høres ut, men pulsen er høy gjennom store deler av filmen, og manuset er godt. Skuespillerensemblet samarbeider godt på tross av ulike nasjonaliteter og språk, og er stort sett troverdige. Jeg er av typen som irriterer seg grønn når karakterer skal være fra samme land, men i stedet snakker gebrokkent engelsk med hverandre. I denne filmen vrimler det av tysk, engelsk, russisk, norsk og svensk. Et stort pluss i mine øyne. Følelsen av at noen konstant puster deg i nakken er formidlet gjennom spenningsmusikk og god klipping. En vellykket thriller, rett og slett.