5
Sprek, sann historie

Tittel:
Rush
Sjanger:
Action, Biografi, Drama, Sport
Varighet:
2 t. 3 min.
Aldersgrense:
11
Skuespillere:
  • Chris Hemsworth
  • Daniel Brühl
  • Olivia Wilde
  • Pierfrancesco Favino
  • Alexandra Maria Lara
  • Christian McKay
Regissør:
Ron Howard

Om tidenes mest fartsfylte rivalisering egner seg på det store lerretet ..? Joa.

På 70-tallet kjørte James Hunt og Niki Lauda om kapp i Formel 1. En kamp på liv og død. En prestisjekamp uten sidestykke. Den Oscar-belønte regissøren Ron Howard har filmatisert det høyst skadelige kappløpet. Vi har tidligere spådd en knallfilm, samt nye Oscar-muligheter for Howard. Det holder vi fast ved.

Det er kjekkasen Thor … unnskyld, jeg mener Chris Hemsworth – som spiller rollen som damemagnet og racerkjører James Hunt. Noe mer ukjente Daniel Brühl bekler rollen som Niki Lauda. De to rollefigurene traff hverandre først under et Formel 3-løp, og rivaliseringen, og det åpenbare hatet, startet nærmest momentant. De var jo jevngode, så hva ellers?

Plottet er sånn sett ganske enkelt. Om å gjøre å bli verdensmester. Jeg er fristet til å skrive “koste hva det koste vil”, men det ville ikke medført riktighet. Det vil si … i hvert fall ikke i utgangspunktet. Niki Lauda var nemlig veldig opptatt av risikoen i sporten. Han godtok 20 prosents risiko, men ikke noe mer. Rivaliseringen pushet imidlertid grensene noe.

Og slikt får følger.

I ni av ti tilfeller ville denne filmen fort omhandlet James Hunts hat mot den stygge østerrikeren, og vi som seere ville kjøpt det vi så uten å heve øyenbrynene. Vi ville erkjent at: Joda, Niki Lauda ser ut som en rotte.

Slik er ikke “Rush”. Egentlig tør jeg påstå at Niki Lauda er mer en hovedperson enn det James Hunt er. Hans kamp mot sin egen sosiale kapasitet er langt mer engasjerende enn Hunts kamp for villige damer og fortsatt potens. Regissør Ron Howard har kanskje vært freidig sånn sett, men det føles likevel som det eneste riktige. Ingen kamp mellom det gode og onde her, altså.

Ron Howard har jo laga film før, så det er ingen overraskelse at “Rush” er stilig å se på. Heftig slow-mo, delikate utsnitt og fete motiver. Oppå bildet ligger Hans Zimmers soundtrack, og det er naturlig å si at det som alltid er gjennomført. For det er det. Men dette er nok første gangen jeg har spurt meg selv hvorvidt Zimmers strykere egentlig passet inn på Formel 1-banen. Svaret må nok fylles inn individuelt.

Uansett: “Rush” er en gjennomført produksjon og en finfin filmopplevelse.