5
Stadig ypperlig underholdning

Tittel:
Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides
Sjanger:
Action, Komedie, Eventyr
Varighet:
2 t. 16 min.
Aldersgrense:
11
Skuespillere:
  • Johnny Depp
  • Penélope Cruz
  • Ian McShane
  • Geoffrey Rush
  • Sam Claflin
  • Kevin McNally
Regissør:
Rob Marshall

Hvem hadde trodd at nok en “Pirates of the Caribbean”-film ville tilfredsstille?

Jeg var temmelig sikker på at nok var nok etter nummer tre. Men det verserte stadig rykter om nye ideer og tanker. Det drøyeste må ha vært da det ble spekulert i om Zac Efron skulle få en rolle som Jack Sparrows yngre bror – et rykte som foreløpig ikke er realisert. Jammen godt, tenker vel de fleste.

Men film nummer fire kom, enten vi liker det eller ikke, denne uken. Aftenposten klinte til med en toer, mens VG og Dagbladet ga den terningkast tre.

Denne gangen forsøker Captain Jack Sparrow å seile til The Fountain of Youth – et helt spesielt sted med helt spesielle krefter. Som alltid spiller han på lag med samtlige aktører, deriblant den ondskapsfulle Blackbeard og Hector Barbossa som overraskende nok har blitt en av kongens trofaste menn. Så i likhet med den første filmen, er vi nå tilbake med et temmelig oversiktlig plott – hvilket etter min mening egner seg godt til denne type film.

Men det er naturligvis en del nytt. Zombier, Penelope Cruz, for ikke å snakke om havfruene. Jeg misunner den castingagenten som har fått i oppgave å finne verdens vakreste jenter. Vedkommende gjorde en ålreit jobb. I tillegg må det nevnes at havfruene virkelig gjorde seg i denne filmen. Nydelige, men dritskumle!

Vi kommer heller ikke unna Ian McShanes inntog i Pirates-universet. McShane er helt rå i serien “Deadwood”, så forventningene til han var skyhøye. Han gjør den jobben han blir satt til, men dessverre for oss – og filmen – så er den jobben altfor lett. McShane er en mann regissør Rob Marshall burde stilt høyere krav til.

Når det er sagt er Blackbeard en vanvittig mye bedre rollefigur enn hva Elizabeth Swann og Will Turner var. Makan til klissklass! Godt å bli kvitt dem begge.

Ellers er det meste innen samme kategori som tidligere. Humoren er like god, og kanskje til og med bedre. Og produsent Jerry Bruckheimer har sørget for nok en stødig produksjon. På ingen måte filmatisk utagerende, men basert på den behagelige tryggheten man sitter med når man dropper allskens cinematografiske eksperimenter. Og det funker.

Filmen høstet applaus etter premieren i Oslo (noe jeg ikke har verdt vitne til siden “Star Wars: Attack of the Clones” for nesten ti år siden). Og det er klart den fortjener applaus! Den er gjennomgående funny, som alltid like spektakulær og den inneholder Captain Jack Sparrow. Ypperlig underholdning!