3
Statham girer ned

Tittel:
Hummingbird
Sjanger:
Action, Drama
Varighet:
1 t. 40 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Jason Statham
  • Agata Buzek
  • Benedict Wong
Regissør:
Steven Knight

Jason Statham har over mange filmer etablert seg som en muskelbunt, og som en fyr som omgir seg med heseblesende action. Noe av det ser du her også, selv om det hele er tonet ned til et mer bedagelig nivå.

Statham spiller en tidligere spesialstyrke-soldat, som er på rømmen fra militæret. Han har søkt ly som hjemløs, men når en av de nærmeste i hans distrikt blir banket opp, ser han sitt snitt til å bruke sine gamle styrker. Det eskalerer derfra, og Joey – som Stathams karakter heter – tar på seg en annen manns identitet, før han begynner å bygge seg opp et rykte og navn blant den kriminelle underverdenen i London. Planen? Han vil utslette de kriminelle og redde dagen – som en ekte helt, altså.

Les også: Anmeldelse av “Parker”

Det er noe særegent og tiltrekkende ved en fyr som Statham. Misforstå meg rett, for jeg snakker selvfølgelig om hvordan hans tilstedeværelse er – i samtlige filmer på hans stadig voksende CV. Tøffingen og hardhausen, som for alvor ble kjent gjennom Guy Ritchies herlige “Lock, Stock and Two Smoking Barrels”, er virkelig en tungvekter blitt. I hvert fall når det kommer til Hollywood i alt fra svake B-filmer til større produksjoner.

Varemerket er utvilsomt den ene minen dratt over fjeset (med et snev av sinne gjemt bak blikket), knyttede never og glinsende six-pack. Sistnevnte er ikke den typen undertegnede helst ser for seg, som gjerne blir et tilbehør når slike filmer ses. Øl, altså.

Les også: Anmeldelse av “The Expendables 2”

I “Hummingbird” er han slik i noen scener, men han forsøker faktisk å dra skuespilleren i seg innom temaer som omhandler en sjanger nærmere drama enn ren action.

Og ja, jeg synes det er like forfriskende som den six-packen jeg siktet til tidligere. Øl, altså.

Les også: Anmeldelse av “Safe”

Det fungerer likevel ikke som helhet, filmen sett under ett. Statham viser nemlig også hvorfor han så ofte blir gitt roller hvor han ikke må innom drama-aspektet. Mannen er ikke like god der, og det merkes godt i en lett og enkel film som denne. Han skal likevel ha kreditt både for forsøket, og for det faktum at jeg synes han viser noen gode takter.

En annen regissør, et annet manus eller en annen produksjon – hvem vet, dette kunne man ha lyktes med. Det faktiske resultatet blir derimot som restemat som går på andre døgnet og er blitt varmet opp tre-fire ganger. I mikrobølgeovn. Smakløst, men det minner vagt om et bedre måltid man har spist før.

Les også: Anmeldelse av “Blitz”

I denne omgang er Statham omringet av dårlige folk som ikke trekker ham opp der han har potensial til å befinne seg, og det er egentlig litt synd. Jeg har veldig lyst til å digge denne vigilante-filmen, men det vil seg ikke helt. Helt OK underholdning, som selvfølgelig skal ha pluss for at Statham er definisjonen på en casanova av rang. Han får til og med napp hos en nonne. Way to go, Jason!

Les også: Anmeldelse av “The Italian Job”