5
Stemningsfullt monsterdrama

Tittel:
Godzilla
Sjanger:
Action, Eventyr, Katastrofe
Varighet:
2 t. 3 min.
Aldersgrense:
11
Skuespillere:
  • Bryan Cranston
  • Aaron Taylor-Johnson
  • Elizabeth Olsen
  • Juliette Binoche
  • Ken Watanabe
  • David Strathairn
  • Sally Hawkins
Regissør:
Gareth Edwards

100 meter høy blubbe i farta!

Alles kjære Godzilla er tilbake på lerretet, og gjensynet er stort. Ja, rett og slett gedigent. Mye større enn skuffelsen folk opplevde med Roland Emmerichs versjon fra 1998, selv om enkelte fans sikkert er bitre ennå.

Denne nye Godzilla-filmen treffer langt bedre. Og rent teknisk har det åpenbart skjedd en hel del på de siste 16 årene. Regissør Gareth Edwards har riktignok tatt en elegant, men glup snarvei forbi en lang rekke utfordrende effektsekvenser: Tåkelegging. Ikke bare tidsbesparende, men også svært toneangivende og mystifiserende.

Vi begynner i 1999. Forskere klør seg i huet etter at et digert hull oppstår i fjellet på Filippinene og de blir ikke noe klokere av alle de påfølgende jordskjelvene. Bryan Cranston er sjef for en svær atomreaktor og han ønsker selvsagt ikke at reaktoren skal bli ødelagt, eller enda verre – bli ukontrollerbar og desto mer ødeleggende.

Etter hendelsene i 1999 hopper vi fram til nåtiden. Bryan Cranston lurer fremdeles på hva som skjedde for 15 år siden, og alle – inkludert sønnen (Aaron Taylor-Johnson) – tror han er gal. Men så begynner ting å skje igjen. Og noen vet mer enn andre.

Å skyve Godzilla under teppet er en prestasjon i seg selv, men man kan i hvert fall ikke regne med at beistet blir værende der.

And so it begins.

Stemningen settes med en gang. Flotte bilder og kledelig musikk er alt som skal til. (Klapp på Alexandre Desplats skulder.) Vissheten om at man faktisk er i ferd med å se Godzilla på kino igjen bidrar helt sikkert også – men desto viktigere er det jo at lerretet ikke skuffer.

Det gjør det ikke. Lerretet leverer to timer vel gjennomført kinofilm. Rekkefølgen på ting bryter litt med normen, men det føles alt annet enn feil. Skuespillerne er plukket fra øverste hylle, og det merkes. Manusforfatter Max Borenstein har gitt dem ålreite linjer – som selvfølgelig også spiller en rolle. Takk og lov at Godzilla ikke klinket til med “if I wanted to kill you … I would have done it already”, slik en gladiator gjør i den kinoaktuelle filmen “Pompeii” – og så uendelig mange før ham.

For all del – det er vanskelig å komme utenom et og annet dustete i en film som denne. La oss bare si at Godzilla vet å smyge seg, selv om han er stor som et fjell. Regissør Edwards har unngått de verste fellene. Og han har unngått en fadese på nivå med Emmerichs forrige Godzilla-forsøk.

Spørsmålet nå er om du klarer å unngå en tur på kino ..?