5
Sterkt om elsket og hatet politiker

Tittel:
Palme
Sjanger:
Dokumentar
Varighet:
1 t. 49 min.
Aldersgrense:
7
Skuespillere:
  • Olof Palme
  • Ingmar Bergman
  • Carl Bildt
  • Fidel Castro
Regissør:
Kristina Lindström, Maud Nycander

En biografisk dokumentar om en av Sveriges største politikere, med harde sannheter, nostalgiske bilder og en uhyggelig nedtelling til tragedien alle vet er uunngåelig.

“Palme” er en ærlig dokumentar som tar for seg livet til Sveriges statsminister fra perioden 1969-1976 og 1982-1986: Olof Palme. Det er rikelig med spennende situasjoner å ta utgangspunkt i når man skal gjenfortelle om en politikers posisjon i denne perioden da så mye skjedde rundt om i verden. Filmen skildrer også hvordan en statsminister kan ende opp med å få fiender, muligens i et forsøk på å gi en forklaring på det sjokkerende drapet på Palme i 1986.

Som traileren viser og som de viser ganske tidlig i filmen, er samtalen om hva Palme tror kommer til å bli hans arv noe han sier han ikke ønsker å tenke på. Hvis man tenker for mye på hva man kommer til å bli husket for, kan man ende opp med å bli redd for å gjøre det som er nødvendig. Omtrent alle som kjenner til Palmes skjebne vil tenke at det er noe uhyggelig over denne samtalen. Filmen åpner med forvirrende og kaotiske telefonsamtaler da ryktene om at Palme er den skutte mannen, og resten av filmen oppleves som en nedtelling til dette uunngåelige øyeblikket.

Filmen består av et fantastisk bildemateriale. Noen av bildene av de moderne bygningene, det nye utseendet til det svenske samfunnet på 60-tallet, men også de private familieopptakene oppleves nesten som drømmende for de som har en forkjærlighet for det nostalgiske. Filmen har også et fint og innimellom melankolsk musikkspor av Benny Andersson. Sammen skaper de et særegent innblikk i Palmes politiske liv fra 60- til 80-tallet. Det er derfor vanskelig å ikke la seg bli revet med av denne filmen.