4
Sterkt om tynt

Tittel:
Min lille søster
Sjanger:
Drama
Varighet:
1 t. 35 min.
Aldersgrense:
9
Skuespillere:
  • Rebecka Josephson
  • Amy Deasismont
  • Henrik Norlén
  • Annika Hallin
  • Maxim Mehmet
Regissør:
Sanna Lenken

Spiseforstyrrelser er veggdyr. De kommer snikende. Én sånn ekkel, liten ninja lurer seg inn i kofferten, for så å befeste hele rommet ditt hjemme. Men det verste er at veggdyr ikke blir borte uansett hvor mye man insisterer – det være deg selv eller øvrige venner eller familie.

“Min lille søster” er søtere enn veggdyr, men den er likevel omtrent like ubehagelig. Katja (Amy Deasismont) kombinerer skole med ganske intensiv kunstløptrening. Mer trenger vi ikke å vite for å skjønne hvor det går, men den sømløse og forsiktige utviklingen til vendepunktet understreker spiseforstyrrelsers nære relasjon til veggdyr.

Katja har en ikke fullt så talentfull lillesøster, Stella (Rebecka Josephson), som blir ufrivillig offer for hennes søsters omstendigheter. Mor og far (Annika Hallin og Henrik Norlén) blir naturligvis også nødt til å ta noen grep, men omstendighetene er ekstra uheldige for Stella. Lojalitet og medmenneskelighet skaper vonde dilemmaer som er vanskelige for et barn å takle godt. Rebecka Josephson er i seg selv filmens høydepunkt, som overbeviser om de mange ringvirkningene av spiseforstyrrelser. Samtidig skal lille Stella takle det å vokse opp, men dette ble noe underutviklet i filmen.

“Min lille søster” er ellers oppskriftsmessig, og spiseforstyrrelser passer godt inn i denne oppskriften: Utvikling, klimaks og konsekvens. Det er kanskje sånn det stort sett er, mer eller mindre. En konsekvens av dette er at filmen blir i overkant forutsigbar, men det er i seg selv mer ubehagelig enn kjedelig. Vi veit hvor det bærer, og det veit vi hele veien. For de som kjenner seg igjen, vil nok dette være enda mer ubehagelig.

Filmen er ikke bare dritt. De to søstrene har et noe ambivalent forhold som er fælt på sitt verste og godt på sitt beste – til tross for spisevegringa.

Men til syvende og sist er “Min lille søster” omtrent like feel-good som det veggdyr er.