4
Stiller er killer

Tittel:
While We're Young
Sjanger:
Drama, Komedie
Varighet:
1 t. 36 min.
Aldersgrense:
Tillatt for alle
Skuespillere:
  • Ben Stiller
  • Naomi Watts
  • Adam Driver
  • Amanda Seyfried
  • Charles Grodin
Regissør:
Noah Baumbach

Den normalt så intense moromannen roer rekene I “While We’re Young”.

Ben Stiller er en fyr det er vanskelig å få helt greie på. I det ene øyeblikket stiller han villig opp i fjollekomedien “The Watch”, i det neste snakkes det om Oscar-nominasjoner for innsatsen foran og bak kamera i “The Secret Life of Walter Mitty”. Nå er han igjen tilbake i eksistensialisme-modus med den sjarmerende godbiten “While We’re Young”.

Stiller spiller Joe, en middelaldrende fyr som verken får dreisen på dokumentarfilmen han jobber med eller privatlivet med kjæresten Cornelia. Joe vil gjerne ha barn, men Cornelia er kjølig innstilt til ideen etter å ha gjennomgått to spontanaborter tidligere. Heldigvis entrer det unge hipsterparet Jamie og Darby livene deres, noe som setter fart på et mer ungdommelig livssyn for de begge to.

Jeg vet hva du tenker: Klisjéalarmen uler. En i og for seg berettiget tanke, om ikke indie-favoritten Noah Baumbach hadde stått bak kameraet. Og skrivemaskinen, for den saks skyld. For de av dere som sikkert har glemt det, er Baumbach mannen som regisserte nesten-klassiske “Kicking & Screaming”.

Og selv om “While We’re Young” definitivt er det mest mainstreame innslaget på resymeet så langt, er den fortsatt gjennomsyret med hans sylskarpe dialog om alt og ingenting. Derfor hopper den også glatt over de fleste fellene filmer av denne typen ofte tryner skikkelig i.

Den klarerer imidlertid ikke alle: New York er nok en gang en by der selvrealiseringen regjerer, og gatene er mettet med forventningspress og urbant støy. Adam Driver og Amanda Seyfried er atypiske hipstere som tatt ut av en Lena Dunham-fantasi, og Naomi Watts spiller unektelig fortsatt Naomi Watts.

Likevel forblir “While We’re Young” en liten og varm feelgood, som av og til grenser mot “Seinfeld”-høyder hva vittighet angår. Baumbach tar litt for mye på skjea når han prøver å fortære midtlivskriser, misnøye og kunstnerisk autensitet på skarve 90 minutter, men gaper høyere enn hva de fleste andre kunne klart. Ikke verst bare det.

Om ikke annet, er “While We’re Young” verdt å se for Ben Stillers innsats i hovedrollen. Stiller treffer hjerterota i hvitøyet som livstrøtt førtiåring, som får igjen livsgnisten ved det minste hint om å kunne finne tilbake til sin ungdommelige storhet. Og om ikke Stiller er din kopp nypete, har man alltids Charles Grodins vidunderlig kravstore svigerfar å falle tilbake på.

Det er i det hele tatt deilig å se Ben Stiller endelig roe rekene igjen.

Mens vi venter på “Zoolander 2”.