5
Stjernesmell

Tittel:
Star Trek Beyond
Sjanger:
Action, Eventyr, Science fiction
Varighet:
2 t. 2 min.
Aldersgrense:
12
Skuespillere:
  • Chris Pine
  • Zachary Quinto
  • Idris Elba
  • Zole Saldana
  • Simon Pegg
Regissør:
Justin Lin

Du vet, på den positive måten.

Den tredje filmen i “Star Trek”-gjenopplivningen kunne ikke hatt en verre start på livet. Livredder J.J. Abrams meldte overgang til seriens yngre storebror, og Justin Lin – som foretok lignende førstehjelp på “Fast & Furious” i 2009 – ble hentet inn som erstatter. I utgangspunktet ikke det verste som kunne skje, men fansen gjorde seg likevel klar til å anrope Houston i frykt for at “Star Trek” skulle bli en slags “Gone in 60 Lightyears”. Frykten fikk også en regelrett tsunami på mølla da filmens promomateriale avbildet Kirk kjørende på crossmotorsykkel.

Fansen kan imidlertid slette krisetelefonen fra hurtigtasten: “Beyond” er den mest “Star Trekete” filmen i serien til nå. For i motsetning til Abrams, som ville lage “Star Wars” i “Trek”-papir, virker Lin og særlig manus/moromann Simon Pegg å ha en helt egen forståelse av “Star Trek” som fenomen.

U.S.S Enterprise er halvveis ut i sin fem år lange oppdagelsesferd i det dype verdensrommet. Og 30 måneder uten nærkontakt med andre artsfrender enn skipskameratene har satt sine spor på bestevennene kaptein Kirk og løytnant Spock, som begge nå vurderer å legge karrieren i Stjerneflåten på hylla. Den problemstillingen blir imidlertid tilsidesatt når skipet lures inn i en felle av romtyrannen Krall, og krasjlander på planeten Altamid. Der må Kirk & kompani bruke all list og kunnskap de besitter for å bekjempe Krall, som planlegger å bruke den massive menneskekolonien Yorktown som prøvekanin for sitt dødelige biologiske våpen.

“Beyond” er “Star Trek” slik det burde være i 2016: En mer kompleks og diplomatiorientert vri på sci-fi-eventyret enn det for eksempel “Star Wars” representerer, men som samtidig vet å utnytte sin navnehalvbrors sans for rask action, humor og lett gjenkjennelige eventyrkonvensjoner.

Denne forsøkte kommersialiseringen av “Star Trek” er for all del ikke noe nytt. De to forrige hadde nøyaktig samme mål for øye, men matchet ikke “Beyonds” respekt for “Star Trek”-DNAet (hei på deg, Khan!). “Beyond” er på papiret en smalere fortelling enn Abrams-filmene, men tar igjen på karakterdrama og universbygging. Chris Pine og Zachary Quinto får for eksempel langt mer å spille på som henholdsvis Kirk og Spock, og nye karakterer og planeter leveres med langt mer bakgrunnsinfo enn tidligere. Koble det med en sterk skurk i Idris Elbas gigantiske skikkelse, tre-fire heftige actionsekvenser og en nesten i overkant generøs porsjon humor, og “Star Trek” puster plutselig bedre enn noen gang siden Abrams’ koblet fra respiratoren i 2009.

PS! Filmen sterkeste øyeblikk kommer i rulleteksten, der den dedikeres til det nylig utbrente stjerneskuddet Anton Yelchin og serieguru Leonard Nimoy. Høy klasse.