3
Storslagent jazzjåleri

Tittel:
Den store Gatsby
Sjanger:
Drama, Romantikk
Varighet:
2 t. 22 min.
Aldersgrense:
11
Skuespillere:
  • Leonardo DiCaprio
  • Tobey Maguire
  • Carey Mulligan
  • Joel Edgerton
Regissør:
Baz Luhrmann

Regissør Baz Luhrmann har skapt en hodepine som all verdens Paracet ikke kan kurere.

F. Scott Fitzgeralds roman «Den store Gatsby» har måttet finne seg i mang en filmatisering opp igjennom årene.
Med sin historie om kjærlighet, desperasjon og (u)troskap i det sprudlende festlivet i New York på 20-tallet, har romanen fått Hollywood-kakser til å gni seg i hendene i snart syv tiår.

Nå er det “Moulin Rouge”-regissør Luhrmann som skal prøve seg, sammen med stjernelaget Leonardo DiCaprio, Tobey Maguire, Carey Mulligan og Joel Edgerton.

Det går nesten spektakulært på trynet.

For spektakulært er det, det skal det ikke herske tvil om. Luhrmann har laget en dramafilm som sjelden går i veien for et jazznummer eller to.

Filmen starter i en terapitime med en alkoholisert og herdet Toby Maguire, som forteller oss handlingen gjennom en i overkant klisjéfull voice-over. Videre introduseres vi til jazzalderens New York, der griske børsmenn og umoral sjelden er langt unna. I sin streben etter å bli en av Wall Streets ulver, snubler Maguires ambisiøse forfatterspire Nick Callaway borti Jay Gatsby – en mytisk og hemmelighetsfull rikmann. Før han vet ordet av det er han fanget midt i en trekantromanse mellom Gatsby, en gammel vennine og hennes snobbete ektemann.

“Den store Gatsby” er en film som virkelig dyrker det sarte melodramaet, i såpass grad at Luhrmann & co. tar seg to og en halv time til å fortelle en ganske standard kjærlighetshistorie.

Filmen er riktignok en livlig og fargesprakende jazzfest den første halvtimen, men når man i midtpartiet fjerner all jazzingen og de flotte kostymene, sitter man igjen med fint lite annet enn kjedsomhet og neseplukking.

Alt er ikke sorgen. Leonardo DiCaprio og Toby Maguire er fortsatt to skuespillere det er umulig å mislike – selv om det er farlig nært enkelte ganger. Carey Mulligan gjør en plankekjørt svak kvinnerolle, som herjes med av den i overkant stive Joel Edgerton.

Likte du “Moulin Rouge” og “Romeo + Juliet” er dette vel anvendte billettpenger. Men for oss andre blir “Den store Gatsby” ett jazznummer for stort.