5
Stort, prektig og veldig mektig

Tittel:
Lincoln
Sjanger:
Biografi, Drama
Varighet:
2 t. 30 min.
Aldersgrense:
11
Skuespillere:
  • Daniel Day-Lewis
  • Sally Field
  • David Strathairn
  • Tommy Lee Jones
  • Joseph Gordon-Levitt
Regissør:
Steven Spielberg

Daniel Day Lewis er perfekt. Tommy Lee Jones nesten like god. “Lincoln” er strålende.

Steven Spielberg, vår tids kanskje aller beste, og definitivt mest allsidige regissør. Daniel Day-Lewis, mannen som er så god at han automatisk er garantert en Oscar hver gang han er på film. Er det rart at de sammen er dynamitt?

Overhodet ikke. Less på med litt Sally Field og en usedvanlig strålende Tommy Lee Jones, og du har et av årets definitivt sterkeste ensembler. Ikke at det var noen bombe, da “Lincoln” har grabba til seg det som kan krype og gå av nominasjoner – velfortjent, attpåtil.

Daniel Day-Lewis spiller naturligvis Abraham Lincoln, og filmen følger hans kamp for å innføre den amerikanske grunnlovens 13. endringsforslag – å avskaffe slaveriet. Mer enn en biografi er “Lincoln” et politisk karakterdrama – som går i dybden på det politiske miljøet i borgerkrigens USA. I andre hender kunne “Lincoln” blitt en amerikansk patosbombe, med amerikansk sentimentalitet tytende ut av ræva. Men “Lincoln” er heldigvis i Steven Spielbergs kyndige hender, og blir i stedet et sterkt drama av episke proporsjoner.

Daniel Day-Lewis spiller ikke godt, han er Abraham Lincoln – mannens utallige prisnominasjoner rettferdiggjøres til gagns. Tommy Lee Jones er filmens humoristiske overhode som den slue, gretne og vittige representanten Thadeus Stevens – et etterlengtet pust av ironisk fandenivoldskhet midt oppi alt.

“Lincoln” er en emosjonell overflod, med få hvilekjær. Spielberg holder styr på alt sammen, og viser at han kan få selv den mest byråkratiske prosess til å bli to og en halv times god underholdning. Og det er nettopp det “Lincoln” er, framfor alt – et nærgående, storslått portrett av en mann med en viljestyrke uten sidestykke, og det som skulle bli hans livsverk.

Jeg tar av meg skorsteinsflosshatten.