5
Strålende drittfilm

Tittel:
Broken
Sjanger:
Drama
Varighet:
1 t. 31 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Eloise Laurence
  • Tim Roth
  • Cillian Murphy
  • Bill Milner
  • Robert Emms
Regissør:
Rufus Norris

Det er ikke få jævlige hendelser vi blir servert i “Broken”. Likevel gjør den godt for hjertet.

Tittelen lyver ikke. Britiske “Broken” når nært bristepunktet av banning og ødeleggelse, svik og vold.

Personene i de tre forstadsfamiliene som filmen handler om, er nok ikke onde i utgangspunktet, men misforståelser og hvite løgner fører til brutale konsekvenser for dem alle.

Midt i all denne jævelskapen forsøker den 11-årige diabetikeren Skunk å finne lys i enden av tunnelen. Og hun finner lys. Hun får sitt første kyss, begynner på ungdomsskolen og danser av sted i livet sitt. Før alt går til helvete igjen.

Filmen er en følelsesmessig berg-og-dal-bane og inneholder mange store øyeblikk, triste så vel som morsomme. Cinematografien er strålende, musikken lavmælt og virkningsfull. Og skuespillerne gjør en helhjertet innsats, spesielt Eloise Laurence som den veslevoksne Skunk og Tim Roth i den likandes rollen som jentas far.

Rufus Norris er en anerkjent regissør fra den britiske teaterscenen. Med “Broken” har han gjort en svært lovende filmdebut. Kanskje burde han hatt en tydeligere hovedhistorie i filmen: Gitt oss en jevn togtur før fallene gjør oss kvalme. Men oppturene er heller aldri langt unna, og de blir ekstra sterke midt i all elendigheten.

Trønderske festivalgjengere ga filmen publikumsprisen på Kosmorama i april. Det er lett å skjønne. Jeg tar av meg hatten for “Broken”.