4
Suksess på lavbudsjett

Tittel:
Ironclad
Sjanger:
Action, Eventyr
Varighet:
2 t. 1min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Paul Giamatti
  • James Purefoy
  • Kate Mara
  • Brian Cox
Regissør:
Jonathan English

Ekstremvoldelig og ambisiøs britisk middelalderfilm, på lavbudsjett!

“Ironclad” tar for seg Kong Johns (Paul Giamatti) beleiring av Rochester Castle i år 1215. Etter signeringen av Magna Carta (en ærklæring som begrenset kongens ekstreme makt, og delte den mellom konge, kirke og adel) er John blitt latterliggjort av sitt eget folk og har mistet mye av frykten og makten han hadde tidligere.

Han hyrer derfor en horde barbarer fra Danmark for å ta tilbake det som er rettmessig hans. I veien står Rochester Castle, som en liten bande opprørere ledet av tempelridderen Marshal (James Purefoy) og baronen William de Albany (Brian Cox) prøver å forsvare. Og når John og hans hær når Rochesters murvegger, bryter helvete ut.

“Ironclad” er debutfilmen til regissør Jonathan English, og er laget med et budsjett på beskjedne 25 millioner dollar. Og det hele ser meget imponerende ut. Her er kostymene godt laget, kampene godt koreografert og settene mer eller mindre autentiske. Manuset som ligger i bånn er også godt, og når man får stor drahjelp av et strålende skuespillerensemble er filmens dramatiske plan nesten plettfritt.

Det filmen snubler i er smålig ironisk den actionen filmen promoterer i stor grad. På tross av god koreografering er noe av volden filmen skildrer på grensen til det absurd voldelige. Folk som deles vertikalt i to, som om de skulle vært vedkubber, og andre litt for ekstreme voldsskildringer gjør at filmen tidvis nærmer seg en parodi på seg selv. Filmen tar seg også enkelte store og mindre historiske friheter, men redder seg ved å veve de smart inn som en naturlig del av plottet.

Én siste ting må nevnes, og det angår de danske barbarene. Jeg har aldri i mitt liv hørt Hollywooddansk før, men britisk indiedansk er noe av det verste jeg har hørt. Det gaules og skrikes ord jeg ikke skjønte bæret av, hvorfor forstod jeg da jeg sjekket filmens IMDb-sider og fant ut at de lingvistiske/geografiske kunnskapene til filmskaperne ikke er helt på topp. De snakker nemlig ungarsk.

“Ironclad” er en herlig ambisiøs film, som tør å fremstå som en stor blockbuster, framfor en britisk lavbudsjettsfilm. Det er puttet mye arbeid og sjel inn i filmen, og det merkes på resultatet. Dessverre blir den til tider parodiske actionen og den noe historisk ukorrekte historien elementer som trekker filmen ned. Men for all del, dette funker bra!