2
Sunket skip

Tittel:
Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge
Sjanger:
Action, Eventyr
Varighet:
2 t. 8 min.
Aldersgrense:
12
Skuespillere:
  • Johnny Depp
  • Kaya Scodelario
  • Orlando Bloom
  • Javier Bardem
  • Geoffrey Rush
Regissør:
Espen Sandberg, Joachim Rønning

Kan noen snart splitte bramseilene?

“Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl” var en umiddelbar klassiker. En kjapp, eventyrlig og gjennomgående morsom popkornfilm om hevn, sunkne skatter og overnaturlige sjørøvere. Hvorfor alle dens nå fire oppfølgere har valgt å kjøre reprise på bare de tre siste ingrediensene, er ikke godt å si. For som “Dead Man’s Chest, “At World’s End” og “On Stranger Tides” før den, er også femte “Pirates”-film en film om hevn, sunkne skatter og udøde pirater, men verken kjapp, eventyrlig eller spesielt morsom.

“Salazar’s Revenge” (hvorfor i alle dager endre fra den langt bedre og mer passende “Dead Men Tell No Tales”?) gjentar nemlig generaltabben det er å slippe til Johnny Depps stadig mer karikerte Jack Sparrow i forsetet, da han også denne gangen blir offer for hevnlysten til en vandød piratkaptein han har rundlurt tidligere. Igjen får han et par levende utstillingsdukker ved sin side, som kan stå for romanse og straight-man-rollen til Depps klovnerier (Brendon Thwaites og Kaya Scodelario). Den sunkne skatten de er ute etter denne gangen er treforken til Poseidon, som i loddtrekningen av tilfeldige egenskaper fikk utdelt kontroll over havet og evnen til å bryte alle forbannelser. Hendig for Brendon Thwaites’ karakter, da faren hans, Will Turner (Orlando Bloom, med en tilsynelatende drøy timelønn), fortsatt er kaptein på den forbannede skuta The Flying Dutchman.

Et utmattende og kanskje litt latterliggjørende handlingsreferat syns du kanskje? Vel, vent til publikumsopplevelsen på “Pirates of the Caribbean: Salazar’s Revenge”, du. Det CGI-drevne sirkuset som venter er i perioder direkte hånlig masete og innholdsløst. Dialogen er stort sett handlingsredegjørelse eller et leksikon i karakterhistorikk, actionscenene en nedadgående kurve fra et riktignok solid førsteinntrykk, og gjøgleriene til Depp så hinsides langt unna det popkulturelle ikonet han introduserte i 2003 at selv ikke Kristian Valen kunne gjort det mer parodisk. Til og med stakkars Geoffrey Rush virker å ha gitt opp, med sin svakeste innsats så langt i serien. (Ja, inkludert de femten sekundene han deltok i “Dead Man’s Chest”.)

“Pirates”-filmene er produsent Jerry Bruckheimers eneste “claim to fame” og Depps enkleste lønnsslipp hver gang privatøkonomien hever revisorøyenbryn. Det er tilsynelatende deres eneste formål for videre eksistens etter at genuint piratinteresserte Gore Verbinski forlot regissørstolen. Og selv om det innledningsvis virker som Sandberg og Rønning kan klare å holde skuta flytende, særlig etter et “Fast & Furious”-lignende bankran, tar det ikke mange minuttene før man innser hvorfor denne skuta møtte skjær i sjøen. At traileren selger inn filmen som ett siste eventyr er et løfte man får håpe blir holdt. Sjørøverflagget er mildt sagt på halv stang.