6
Superfett!

Tittel:
The Avengers
Sjanger:
Action, Eventyr, Komedie
Varighet:
2 t. 22 min.
Aldersgrense:
11
Skuespillere:
  • Robert Downey jr.
  • Chris Hemsworth
  • Mark Ruffalo
  • Chris Evans
  • Scarlett Johansson
  • Tom Hiddleston
Regissør:
Joss Whedon

Vi har sett Thor, Captain America, Hulken og Iron Man før. Men de tar virkelig kaka når de forenes i “The Avengers”.

Med unntak av “Iron Man” (1) har vel alle Marvels filmatiserte tegneserieeventyr blitt noe blandet mottatt. “Hulken” med Eric Bana er nok den dårligste av dem, men forsøket med Edward Norton, “The Incredible Hulk”, ble heller ingen gigasuksess.

Når i tillegg “Thor” og “Captain America: The First Avenger” passerte såpass i stillhet som de gjorde, blir foreningen av dem i “The Avengers” på ingen måte et etterlengtet kino-must. Men – om ikke etterlengtet – dette er et kino-must!

Før jeg fortsetter: Hvorfor later det til at filmanmeldere ikke setter pris på denne typen sjanger, eller eventuelt skammer seg over å i det hele tatt vurdere et anstendig terningkast? Blir det litt over the top? Hva er problemet?

Så fortsetter jeg: Dette er utvilsomt over the top. Det overgår nesten alt annet, og på så mange forskjellige plan. Okey – vi kan ergre oss over en historie som ikke overrasker, men er det virkelig nødvendig å vurdere den? Filmskaperne har jo åpenbart valgt å legge vekt på alt det andre – som i og for seg overskygger mangelen på genial historie glatt.

Humoren er festligere her enn i 97 prosent av nye komedier og actionsekvensene er ubegripelig godt koreografert, lydsatt og pyntet med tidenes spesialeffekter. Hvordan pokker har de filmet dette? tenkte jeg gang på gang. Spørsmålet er vel om de i det hele tatt har filmet det …

I tillegg er det en ørliten skrekkfaktor rundt Mark Ruffalos tilværelse som stor, sinna, grønn fyr med stadig like elastiske bukser.

Utsagnet “filmen har alt!” passer seg nesten, men jeg er glad jeg slipper å bruke det. Jeg vil nemlig ikke ha alt. Her finnes kun hint av kjærlighetshistorier oppi all dramatikken – takk og pris for det. Klissklass er som regel ødeleggende.

Vi kan heller si det sånn: Det filmen mangler er ikke mangling – det er bevisst frysi ut. Ikke bare for å skape albuerom for humor og action, men også for å understreke en gang for alle at historien ikke bør danne ryggrad i absolutt alt som kommer av film. Sånn sett vil jeg strekke meg til å kalle “The Avengers” banebrytende – ved siden av den råeste og morsomste filmopplevelsen jeg har hatt på veldig lenge.