4
Sursøtt om søskenpar

Tittel:
Søsken til evig tid
Sjanger:
Dokumentar, Drama
Varighet:
1 t. 15 min.
Aldersgrense:
Tillatt for alle
Skuespillere:
  • Magnar Kleiva
  • Oddny Kleiva
Regissør:
Frode Fimland

“Søsken til evig tid” kunne gått for å være en Tarjei Vesaas-roman. Den lar hovedpersonenes livssituasjon tale for seg selv.

Magnar og Oddny Kleiva er søsken. Det har de vært i over 70 år, og de har ingen planer om å slutte. De har heller ingen tanker om å kle på seg flere familiære titler. Det har de tilsynelatende aldri hatt planer om.

De bor nesten der ingen skulle tru at nokon kunne bu, nærmere bestemt i Naustdal i Sogn og Fjordane. Der driver de gården sin slik den har blitt drevet i hundrevis av år. Den eneste nyvinninga er en traktor. Tross forbausende grad av krokryggethet jobber de hver dag med usedvanlig mye manuelt arbeid. Dette er åpenbart en dokumentar, for søskenparet er rett og slett utrolige.

Filmen tar for seg livene deres i løpet av et drøyt år. Årstider får komme og gå, og står som kontraster til livene til Magnar og Oddny som står fullstendig stille – akkurat som de har gjort i nesten hundre år. Dette er dessverre også dokumentarens svakhet. Den gjentar seg selv iblant, i og med at Magnar og Oddny lever svært ensidige liv.

Dokumentaren har stadige innslag av sitater fra kjente forfattere, det ene mer passende enn den andre. Disse er det eneste som beskriver, omtaler eller dømmer det passive søskenparet. Filmen er altså helt uten narratologi, foruten nevnte sitater og den forsiktige musikken. Søskenparets tvetydige tilfredshet behøver ingen undertekst.

Enkelte scener er uforglemmelige. En kveld går Magnar ut i kulda med høy. Man er ikke helt sikker på hvem han lokker på før tre, fire, fem og seks rådyr tvinger seg forsiktig ut av mørket. Han setter større pris på dem enn de kan ane.

“Søsken til evig tid” er ikke en historie om et par som bor der ingen skulle tru at nokon kunne bu.

Den er en film om en type liv som ingen kunne tru at nokon kunne leve.