4
Surferevolusjon hjem i stua

Tittel:
Wave Breakers
Sjanger:
Biografi, Drama, Sport
Varighet:
1 t. 53 min.
Aldersgrense:
11
Skuespillere:
  • Myles Pollard
  • Xavier Samuel
  • Sam Worthington
  • Lesley-Ann Brandt
Regissør:
Ben Nott, Morgan O'Neill

Sam Worthington skal være trekkplasteret i denne surfefilmen, men spiller fjerdefiolin i skyggen av relativt ukjente skuespillere.

Nå skal jeg ikke komme her og påstå at Worthington er en strålende skuespiller, men på coveret og flere postere på nett, kan jeg se at både navnet og ansiktet hans er lokkemat. Det er nesten litt dumt, med tanke på at det finnes minst tre skuespillere som fortjener å komme mer frem i lyset enn nettopp han.

I hovedrollene finner vi Myles Pollard og Xavier Samuel, som spiller henholdsvis Andy og Jimmy. Et brødrepar som alltid har elsket surfing. De flytter med moren sin til kysten, hvor de etter få år begynner å få en drøm om noe større. De vil starte opp et firma som skal selge brett og klær til andre som også elsker surfing. Markedet er stort, men få av aktørene elsker surfing slik som disse gutta. Det gir dem en stor fordel. Ulempen er derimot at dette er et nystartet firma uten kapital.

Du må ikke la deg skremme av det finansielle. Filmen handler ikke mye om det. “Wave Breakers”, som er den norske tittelversjonen av originaltittelen “Drift”, er en film om drømmer, ambisjoner, forhold mellom brødre og ikke minst surfing.

Hele historien og plottet føles litt som en klisjé, men jeg synes at surfescenene ute i vannet binder det hele sammen på en fin måte. Jeg lar meg faktisk blende av skjønnheten i sjøen og de spektakulære scenene i vannskorpa.

De to regissørene, Morgan O’Neill og Ben Nott, utfyller hverandre godt og beviser at de behersker land og vann med samme stil. Det er en lun og fin atmosfære som er rimelig unik, samtidig som det passer en surfefilm som dette utmerket.

Tematikk og handling er litt A4, men det er ryddig og forseggjort fra første sekund. Det er ikke lenge siden jeg så “Chasing Mavericks” som ga meg en tilsvarende filmopplevelse på mange måter, men jeg liker dramaturgien og rammen rundt denne filmen flere hakk bedre. I tillegg er det karakterer i denne filmen som jeg bryr meg om, og det er mer enn hva jeg kan si om “Chasing Mavericks”. “Wave Breakers” er faktisk slettes ikke så verst.

Jeg vil strekke meg så langt som å si at jeg ble underholdt.