5
Surf’s up!

Tittel:
Bølgen
Sjanger:
Drama, Katastrofe
Varighet:
1 t. 44 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Kristoffer Joner
  • Ane Dahl Torp
  • Fridtjof Såheim
  • Edith Haagenrud-Sande
Regissør:
Roar Uthaug

Norges vakreste naturkatastrofe. 

Nasjonen har endelig fått sin første katastrofefilm. I hvet fall i bokstavelig forstand. Uansett: Kristoffer Joner er geologen som må stupe uti det når ras i fjellkjeden Åkernesremna skaper en 80 meter høy flodbølge som truer med å ommøblere Mørekystens mest yndede ankringsplass for cruiseskip.

Selvfølgelig har Joner en familie å bry seg om oppi det hele, og naturligvis er det bergingen av denne som er primæroppgaven i “Bølgen”. Slik du har sett det i “The Day After Tomorrow”, altså. Og “2012”. Og “Hereafter”. Og “The Impossible”. I det hele tatt.

I motsetningen til de fleste fra filmremsa over, vet “Bølgen” en sentral ting: Man skal helst bry seg om karakterene før man sender en tsunami på dem. Derfor er faktisk Joner og hans handlekraftige, hotelldriftende kone Ane Dahl Torp de største drivkreftene i “Bølgen”, den titulære vannmassen til tross. “Bølgen” serverer et manus (nesten) fritt for klisjeer, med interessante karakterer man faktisk kan bry seg om.

Dermed kan “Bølgen” ikke bare smykke seg med å skildre landets første filmkatastrofe, men også å være første norske spenningsfilm til å skildre et relativt troverdig familieforhold.

Det siste er kanskje mest imponerende.

Mye av æren må selvfølgelig tilfalle Kristoffer Joner, som viser at han er fullt på høyde med oljen hva nasjonalskatter med utspring i Rogaland angår. Ane Dahl Torp er også i storform, når vi først er inne på det.

Men selvfølgelig: Det er verken Joner eller Torps fortjeneste at publikum vil valfarte til “Bølgen”. Trekkplasteret er i all hovedsak den 80 meter høye monsterkrusningen som vil legge Geiranger (og Hurtigrutas regnskapsår) øde. Selv om Gimpville og de andre effektkollegene må handle pikslene sine på billighylla, ser de langt bedre ut enn hva luksusshoppere som “San Andreas” eller “Hereafter” hadde å by på. Norsk effektarbeid viser igjen sin sanne natur: Ypperste verdensklasse.

“Fritt vilt”-regissør Roar Uthaug har endelig bevist at bølger ikke bare er best på potetgull. Med “Bølgen” har han laget en spenningsfilm så skremmende realistisk at det sannsynligvis vil sette en real støkk i både publikum og Geirangers boligmarked. Om dette er standarden for norske katastrofefilmer, er det bare å håpe at “Bølgen” blir starten på en ny (kremt) bølge.