5
Sylskarp thriller

Tittel:
Prisoners
Sjanger:
Drama, Krim, Thriller
Varighet:
2 t. 33 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Jake Gyllenhaal
  • Hugh Jackman
  • Paul Dano
  • Viola Davis
  • Melissa Leo
  • Maria Bello
  • Terrence Howard
Regissør:
Denis Villeneuve

Et snedig plot og spenning i to og en halv time gjør “Prisoners” til en av årets beste thrillere.

Hvor mye ville du vært villig til å gjøre hvis en av dine nærmeste forsvant sporløst og du “visste” hvem som hadde gjort det? Keller Dovers (Hugh Jackman) seks år gamle datter Anna forsvinner sporløst med sin venninne under feiring av Thanksgiving.

Politietterforsker Loki (Jake Gyllenhaal) settes på saken. En mistenkt peker seg ut tidlig, en gutt i 20-årene med intelligensen til en tiåring. Han settes fri, men Dover er overbevist om at han har noe med det å gjøre – og tar saken i egne hender. Ettersom timer blir til dager og det fortsatt ikke finnes spor etter jentene, blir Dover mer og mer desperat, og evnen til å ta rasjonelle beslutninger stadig svakere.

“Prisoners” er en klassisk thriller, med et høyt spenningsnivå og en finurlig finish. Den setter tankene i sving hos publikum, og gir ut ørsmå ledetråder mens saken utvikler seg, slik at publikum ikke forstår tegninga før til slutt. Først da gir alt mening.

Rollelista er imponerende og noen av skuespillerne gjør imponerende roller. Kvaliteten på filmen øker med troverdigheten hos skuespillerne og her er den høy. Det er ingen tvil om at Hugh Jackman er en allsidig skuespiller med alt fra actionroller til musikaler på CV-en. Men dette er første gang jeg ser ham gjøre en rolle som stiller store krav til fortellerevne gjennom følelser. Jeg trenger ikke si mer enn at han mestrer det.

Jake Gyllenhaal ble først anerkjent i Hollywood etter at han gjorde en rekke mer seriøse roller. Det er definitivt det han kan best, og i “Prisoners” viser han virkelig hva han kan bidra med på lerretet. Den fåmælte politietterforskeren Loki er en ensom ulv-type, og Gyllenhaal glir inn i rollen friksjonsfritt. Han har vokst fram til å bli en høyt respektert skuespiller og det er heller ingen grunn til å tro at han vil bli mindre ettertraktet etter dette.

Filmen balanserer sjangrene drama og thriller på en mesterlig måte. Først og fremst appellerer den til følelsen av sympati hos familiene, men med jevne mellomrom får vi servert sekvenser med mye spenning og et par thrillerøyeblikk som får selv de minst lettskremte i salen til å hoppe i stolen. Dette skyldes riktig musikk- og lydbruk og god kryssklipping.

For deg som er lei av koselige julefilmer du har sett hundre ganger før, er “Prisoners” definitivt verdt en tur på kino.