3
Syltynne samurai-greier

Tittel:
47 Ronin
Sjanger:
Action, Eventyr
Varighet:
1 t. 58 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Keanu Reeves
  • Hiroyuki Sanada
  • Ko Shibasaki
  • Tadanobu Asano
  • Rinko Kikuchi
Regissør:
Carl Rinsch

Keanu Reeves er tilbake! Hurr… hæh?

Mannen som i sin tid spilte Neo i “The Matrix” vil trolig aldri figurere i noe like bra igjen. Foreløpig er det i hvert fall bevist gjennom tullballet “The Day the Earth Stood Still” og klisjéfesten “Street Kings”, blant mye annet. Heller ikke “47 Ronin” er en hit. Langt derifra.

Denne gangen spiller Reeves en rotløs, talentfull, neglisjert, etnisk malplassert og dritforelska type ved navn Kai. Fortiden er lenge nokså obskur og framtida er i grunnen det samme – i hvert fall for ham. For oss er den imidlertid som en åpen bok, selv for dem av oss som lever (og ser film) i nuet.

Kai lever nemlig i det vakre riket Ako, ledet av Lord Asano. Og gjett om Kai sikler etter Asanos datter … Det samme gjør dessverre stygge Lord Kira også, mannen som leder det gufne naboriket. Han har også utspekulerte planer om å innlemme Ako i sitt eget rike. Og som sagt: Deretter kommer enhver åpenbar vending som perler på en snor.

Likevel: Selv om de store linjene er forutsigbare og lite engasjerende, finnes det en hel del ålreite scener. En av filmens aller første sekvenser, der Kai og en håndfull Ako-samuraier jakter et uforskammet fabelbeist, er kanskje filmens aller beste. Både beistets fargerike utseende og effekter fungerer godt. Scenografi og bilder er gjennomgående anstendige, selv om det aldri levnes tvil om hvorvidt byer og historiske steder faktisk er filmet eller ei – for det er de så absolutt ikke.

“47 Ronin” er løselig basert på japanske legender, og det er finfint. Men la meg understreke at eventuelle historiske fakta lett blir overskygget av filmens fantasy-elementer. Riktignok så få at filmen ikke går under fantasy-sjangeren (i min bok).

Enkelte slåssescener (som det så fint heter på norsk) er også med på å løfte totalopplevelsen, men når alt kommer til alt mangler det en hel del snacks og substans i selve plottet.