4
Synd med Sin City

Tittel:
Frank Miller's Sin City: A Dame to Kill For
Sjanger:
Action, Krim, Thriller
Varighet:
1 t. 42 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Josh Brolin
  • Eva Green
  • Jessica Alba
  • Mickey Rourke
  • Joseph Gordon-Levitt
  • Powers Boothe
  • Bruce Willis
Regissør:
Frank Miller, Robert Rodriguez

Mens “Sin City” (2005) minnet om en barokk versjon av mora di, med tydelig stil og masse substans, minner “Frank Miller’s Sin City: A Dame to Kill For” mer om en overmoden banan i bunad.

Stilen er nydelig. Substansen nærmest fraværende.

Likesom forgjengeren har denne filmen svært høy metaforføring. Stadig blir hovedpersoner truffet av godstog idet de blir slått i trynet. Asfalten kysser deg når du faller på den. Pistoler bjeffer. Jada, jada. “Frank Miller’s Sin City: A Dame to Kill For” (videre kalt “FMSCAD2K4”) er en bunte metaforer dyppet i saftig vold. Man kan bare akkurat skimte noen utydelige fortellinger påskrevet med utålmodig hånd.

Handlinga foregår delvis før og delvis etter handlinga i “Sin City”. Marv (Mickey Rourke) bruker dagene på å denge de han synes fortjener det, Nancy Callahan (Jessica Alba) vil ha hevn, Hartigan (Bruce Willis) er flue på veggen, Dwight (Josh Brolin) har dametrøbbel og senator Roark (Powers Boothe) er generelt ond. Samtidig blir vi introdusert for Johnny (Joseph Gordon-Levitt) som er et uimotståelig friskt pust. Det er fryktelig synd at det ikke er mer tid å bruke på hver historie. De flettes riktig nok sammen til en viss grad, og de er forholdsvis interessante i seg selv, men vi får aldri gått i dybden på noen. Annet enn med sverd, så klart.

Den visuelle stilen i “FMSCAD2K4” er like god som sist. Den er ikke original, men det er kun fordi den er nøyaktig lik forgjengeren: Til tross for at filmen er ganske konsekvent filmet med greenscreen, er den helt grå – bortsett fra enkelte detaljer. Det ser altså like bra ut. Stilen er bare ikke like spennende lenger.

“FMSCAD2K4” ble ikke så bra som mange hadde håpet. Men vi kan prise oss lykkelige for at vi ikke fikk enda en “The Spirit”. Frank Miller har åpenbart lært noe siden sist han satt i regissørstolen.

Den største feilen med “FMSCAD2K4” er det store potensialet som tydeligvis ble glemt helt bort. Det er synd. Synd City.