4
“Taken”-Liam i trøbbel

Tittel:
Taken 3
Sjanger:
Action, Thriller
Varighet:
1 t. 49 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Liam Neeson
  • Maggie Grace
  • Forest Whitaker
  • Famke Janssen
  • Dougray Scott
  • Sam Spruell
Regissør:
Olivier Megaton

Slagkraftige Bryan Mills er tilbake. Og de fleste av oss kan juble.

“Taken 3” er erkeeksempelet på den typen film folket fint kan sluke og kritikerne fint kan slakte. Begge parter har sitt på det rene.

La oss ta folket først. De får en ny runde sinna Bryan Mills, et nokså nytt plott, nye omgivelser og haugevis av ihjelslåtte østeuropeere. Alt i alt får de en ny actionfilm som bør ses på kino.

Kritikerne derimot – de får en ny runde sinna Bryan Mills, et nokså unytt plott, velkjente omgivelser og haugevis av ihjelslåtte, østeuropeiske stakkarer, som selvsagt gjør sitt for å brande “Taken 3” som politisk ukorrekt. Et dårlig salgstriks overfor kritikere om man er nummer tre i rekken.

Det handler altså om øyet som ser. Ingen banebrytende konklusjon hva angår filmkritikk, men stadig greit å minne om. Ta innover deg én film av gangen – da får du mange flere ålreite opplevelser.

“Taken” var som vi alle husker glimrende. Den traff en nerve som bor i samtlige av oss, og tok i bruk alle virkemidler for å blusse opp spenningen. “Taken 2” lente seg nok litt for mye på sin forgjenger, men var likevel en anstendig actionopplevelse. “Taken 3” forsøker å gå nye veier, men er samtidig bundet av sin egen tittels markedsverdi. Ja, den lider nok litt av det.

Regissør Olivier Megaton klarte ikke i toeren å formidle det samme alvoret som Pierre Morel gjorde i eneren. En feil han nå tenkte å utbedre – uten nevneverdig hell. Så det er nok betimelig å spørre seg om regissøren egentlig er noe særlig tess. Verken “Transporter 3” eller “Colombiana” var førsteklasses actionfilmer. Om “Taken 4” blir noe av bør definitivt franchisen se seg om etter nye krefter. Han som står helt foran og hopper og veiver med armene, er ikke nødvendigvis det beste valget.

En ny helt grei actionfilm har det imidlertid blitt. Actionscenene er røffe, Bryan Mills stadig utspekulert og trøkket er absolutt til stede. Folket kan kjøpe popcorn og godte seg, mens kritikerne får sukke arrogant og tro de er noe.