2
Takk, nå holder det

Tittel:
The Expendables 3
Sjanger:
Action
Varighet:
2 t. 6 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Sylvester Stallone
  • Jason Statham
  • Wesley Snipes
  • Arnold Schwarzenegger
  • Harrison Ford
  • Mel Gibson
  • Antonio Banderas
Regissør:
Patrick Hughes

Bicepsutbulende blodåresprengte råskinn til tross, “The Expendables 3” viser ikke muskler.

Det er ikke helt utenkelig at Lars Lillo Stenberg hadde Sylvester Stallone & Co. i tankene da han gikk på scenen i 1986 og lirte av seg “her kommer tøffe tøffe tøffe tøff, wow wow, yeah yeah” for aller første gang. Men i motsetning til 80-talls-heltene DeLillos sannsynligvis ikke henviser til, er det lite wow, lite yeah – ja rett og slett lite tøffhet i tredje runde med dette überbarskverket de kaller uunnværlig.

De foregående filmene rodde seg fint i land med en ironisk distanse til egen tåpelighet. Gutta skjønte hva de lagde. Actionfjas av reneste sort. Eneren hakket mer klisjefull enn toeren. Toeren hakket mer maskingeværtung enn eneren. Det så ut til at The Expendables kjente sin oppskrift og kom seg unna med det. Vi er de første til å innrømme at actionpensjonistene faktisk hadde mer krutt i avløpet. Men akkurat i det du tror sludder har livets rett kommer vås og likviderer hele sulamitten.

Plottet er uinspirert og gjør det utilgivelige feiltrinnet å gi masse skjermtid til nye, purunge, uunnværlige. Hvem i sitt gode actionskinn kommer for å se “Dancing with the Stars”-stjernen Victor Ortiz (hvem?) og den kvinnelige MMA-fighteren Ronda Rousey (hva?) i en film hvor Arnold Schwarzenegger, Jason Statham og Jet Li står på rollelisten?

“Her kommer dumme dumme dumme dum.”

Filmen bærer også preg av 15-årsgrensen. “The Expendables” var i sin tid markedsført som action av den gamle skolen, men så har gutta fått litt for mye vind i seilene og prøver å favne flere. Utfallet er at volden som faktisk trengs for at konseptet skal funke, savnes mer enn den synes. Trekkplasterne står vingeklippet tilbake. Uten å være bombastisk tilhenger av filmvold er det unektelig en del av pakka i denne settingen.

I tillegg føles det som om ellevekløveret sjeldent er sammen under innspillingen. Scenene er ofte klippet til i hist og pist, som for å skjule at man ikke har klart å samle hele korpset.

Treeren kan slå i bordet med en rekke nye nostalgiske gjensyn, som Wesley Snipes, Mel Gibson, Antonio Banderas og Harrison Ford, så hvis det er det som gets you going – kjør på. Å se førstnevnte gi juling igjen har en faktor av tilfredsstillelse over seg, samtidig som det smeller helt greit når det først smeller.

Utover det slår ikke Stallones bøtteballett annet enn beina under seg selv.

La oss sette en strek. Nå holder det. Det holder nå.