3
Tam og litt kjedelig villmark

Tittel:
Wild
Sjanger:
Drama
Varighet:
1 t. 55 min.
Aldersgrense:
11
Skuespillere:
  • Reese Witherspoon
  • Laura Dern
  • Gaby Hoffmann
  • Thomas Saboski
Regissør:
Jean-Marc Vallée

Med to Oscar-nominasjoner i lomma, er det skuffende at “Wild” bare er en lang omvei til en tam destinasjon.

Cheryl (Reese Witherspoon) har lagt ut på en tur for å finne seg selv. Etter noen harde år med ekteskapsbrudd, sykdom hos moren og heroinavhengighet er det på tide å ta et oppgjør med fortiden sin, mener Cheryl. Den lange veien som ligger foran henne er en utfordring rent fysisk, men hun må også ta opp kampen med sine indre demoner for å nå helt til målet sitt.

Regissør Jean-Marc Vallée (best kjent med “Dallas Buyers Club”) er utrolig stødig og dyktig når han forteller en realtivt sterk historie fra et særdeles intimt ståsted. Reese Witherspoon er blottlagt og sårbar der hun vandrer rundt i villmarka med sine ansiktsuttrykk og kroppsspråk. Sammen er de et helt habilt og ålreit team foran og bak kamera, men begge mangler det helt essensielle for at denne filmen skal bryte seg frem i mengden. De røffe kantene, eller spisse albuene, om du vil.

Witherspoon er og blir en sukkersøt kremtopp som sliter med å overbevise som en jente med ben i nesa og trøblete fortid. Hun sliter virkelig med å overbevise publikum med at hun er Cheryl, og dermed viskes linjene mellom film og realtitet ut – til det negative. Vallée har, på sin side, altfor mye tiltro til Witherspoons egenskaper. Men la oss være dønn ærlige. Hun gjør ikke det samme med denne rollen som Vallée klarte å få ut av Matthew McConaughey.

Dette til tross for at Witherspoon ble belønnet med å finne navnet sitt lest opp under Oscar-utdelingen. At det ble med nominasjonen var ingen stor overraskelse.

I en av filmens gjesteroller finner vi likevel akkurat den typen skuespiller som en slik rolle hadde trengt. Laura Dern trår sjeldent feil, ei heller med sin birolle i “Wild”. Hun har tonnevis med overskudd, og hun sprudler i en rolle som er lett å føle noe for.

Historien er litt … ja, den er litt kjedelig, faktisk. Cheryl drar ut på tur, på flukt fra livet hun lever, og så får vi gradvis vite hvorfor eller hva som gjorde at hun valgte å dra på denne turen. Det er et godt grep som skaper fin dynamikk i fortellingen. Gjennom denne turen vokser selvfølgelig Cheryl fra å være en stakkarslig og naiv kvinne, til å bli en mer reflektert og modig kvinne.

Alt blir – dessverre – for ryddig og pent. Det finnes ikke overraskelser fra hun starter å gå til de siste stegene. Det hele blir ganske uinspirert og tafatt, uten at vi snakker totalødeleggelse. Men, gå heller og se “Into the Wild” med Emile Hirsch foran kamera og Sean Penn bak.