4
Tårefremkallende dust

Tittel:
Sang for Marion
Sjanger:
Drama
Varighet:
1 t. 33 min.
Aldersgrense:
Tillatt for alle
Skuespillere:
  • Terence Stamp
  • Gemma Arterton
  • Vanessa Redgrave
  • Christopher Eccleston
Regissør:
Paul Andrew Williams

“Sang for Marion” og er ingen komedie, selv om det står det enkelte steder. Det er en lystig tragedie.

Terence Stamp og Vanessa Redgrave spiller et gammelt ektepar hvis fritidsinteresser er noe ulike: Han liker å ta en øl med “gutta”, hun storkoser seg med pensjonistkoret. Deres felles utfordring er at hun er i ferd med å dø. Av kreft.

Stamps karakter, Arthur, stiller absolutt opp for kona Marion. Men han har tilsynelatende lite til overs for pensjonistkoret hennes. Generelt sett er han jo en grinebiter, og forholdet til sønnen er også begredelig. Tragedien henger i grunnen allerede tungt over oss idet kona takker for seg.

“Sang for Marion” omhandler Arthurs evne til å tåle den nye tilværelsen. Overgangen fra trygghet og fellesskap til håpløshet og savn.

Søte Djemma Ertert’n spiller penjonistkorets leder, i utgangspunktet Arthurs kanskje største fiende. Her oppstår imidlertid et søtt bånd – som tidligere i filmen var helt utenkelig. Dette er jo litt Skjønnheten og Udyret, bare verre på sett og vis.

“Sang for Marion” er ingen ypperlig film dersom du føler deg gammel og syk. Den gir deg både lyst til å leve, samtidig som den understreker at det går samme vei med oss alle – nesten som i Oscar-nominerte “Amour”. Det er egentlig en lei kombo.

Men det meste er filmatisk elegant, om ikke grensesprengende. Terence Stamp er et klokt valg, ikke bare fordi han er sabla dyktig – også fordi han evner å være vanvittig gneldrete og fæl. Kontrasten fra dét til myk og koselig mann med tårer nedover kinnet, er på grensen til ubeskrivelig.

Dét må rett og slett oppleves.