4
Temmelig festlig togvrak

Tittel:
Trainwreck
Sjanger:
Komedie
Varighet:
2 t. 5 min.
Aldersgrense:
12
Skuespillere:
  • Amy Schumer
  • Bill Hader
  • Tilda Swinton
  • Brie Larson
Regissør:
Judd Apatow

Judd Apatow er fortsatt Woody Allen light.

Samme konsept, men langt enklere å fordøye. Begge forteller om det nevrotiske individets problemer med å innfinne seg i en bittersøt tilværelse, riktignok med én markant forskjell: Der Allen skildrer sine livskriser med skarp dialog og subtile hint, forteller Apatow det samme med megafon og signalgule veivisere.

Denne gangen slår Apatow seg sammen med like høyrøstede Amy Schumer, som har skrevet manuset til denne liksom-biografiske New York-historien om “tøsen ingen kunne målbinde”. Schumer er en trendy journalist i et enda mer trendy magasin, født i generasjon ironi, og ikke redd for å vise frem sine medfødte evner. Mann og barn er utopi, karriere er tingen. Helt til hun møter idrettslegen Aaron. Selvfølgelig.

Apatow har de siste tjue årene slått seg opp som den amerikanske komediens gudfar. Dette til tross for at han per dags dato ikke har regissert én film som kan overøses med superlativet «klassisk». Joda, han har produsert både «Superbad» og «Bridesmaids», men om de gjør opp for ugjerninger som «Funny People» eller «You Don’t Mess With the Zohan» (2008), kan imidlertid diskuteres.

“Trainwreck” er kanskje Apatows beste regiforsøk til nå. Sier kanskje ikke så mye, når nærmeste konkurranse er “This is 40”. “Trainwreck” er imidlertid skarp og vittig samfulle to timer igjennom – Apatow er fortsatt vaksinert mot å lage film under 120 minutter – i motsetning til de resterende innslagene i Apatows samlede verker.

«Trainwreck» forøvrig er mer av en atypisk Apatow-film: Tidvis genial, altfor ofte banal. Amy Schumer og Bill Hader er et strålende par, dialogen er festlig og handlingsmønsteret om 30/40-åringen som sliter med balansegangen jobb/privatliv fortsatt ikke avleggs. “Trainwreck” er fornøyelig, men bikker sjelden over i noe mer. Når det er sagt: I en sommer der “Pixels” og “Ted 2” er alternativene på komediefronten, er “Trainwreck” nesten for ett fullblods mesterverk å regne.