5
Temmelig super

Tittel:
Super 8
Sjanger:
Alien, Science fiction, Thriller
Varighet:
1 t. 52 min.
Aldersgrense:
11
Skuespillere:
  • Elle Fanning
  • AJ Michalka
  • Kyle Chandler
  • Joel Courtney
  • Ryan Lee
Regissør:
J. J. Abrams

Det skumleste på film er når vi ikke får se hva våre helter kjemper mot. Er det et monster? Et spøkelse? En marsboer, kanskje? Eller hva med en menneskestyrt killermaskin?

Regissør J.J. Abrams kjenner dette trikset godt. Det vil du legge merke til i hans nye film “Super 8″.

Men la oss ta det første først: Joe Lamb, en tenåringsgutt som sliter med sorgen etter tapet av sin mor, arbeider med et amatørfilmprosjekt sammen med sine nærmeste venner. Den kostnadsfrie produksjonen får uventet “hjelp” da et av flyvåpenets tog sporer av midt i vennegjengens opptak. De kaller det økt produksjonsverdi.

Det som først later til å være et uhell, ser med tiden ut til å være rake motsetningen. I likhet med sin far og politimann, begynner Joe å undersøke togulykken og en rekke mystiske hendelser som har skjedd i den lille byen Lillian etter avsporingen.

Og det er i grunnen dette som leder oss fram til J.J. Abrams velkjente triks. Vi får nemlig ikke noe tydelig bilde av hva som forårsaker disse mystiske hendelsene. Dette kommer som regel gradvis, helt mot slutten. Vi får imidlertid tidlig både lyder og brå bevegelser, samt et omhyggelig innblikk i skadeomfanget. Nesten akkurat som i “Signs” eller TV-serien “Lost”, hvor J.J. Abrams naturligvis var med på produksjonsfronten. Det store spørsmålet blir til slutt om utseendet på hva-det-nå-enn-måtte-være er tilfredsstillende for den enkelte seer. Om ikke det faller i smak, risikeres det jo at seerne finner slutten svært skuffende, og da vil jo eventuelt en godt gjennomført oppbygning være forgjeves.

Som alltid blir det opptil hver enkelt å vurdere dette.

Mitt terningkast reflekterer heldigvis mer enn bare skurkens utseende. Det sier noe om en småoriginal løsning på et nokså uoriginalt plot, om unge, nye og velfungerende skuespillere og om Steven Spielbergs eminente finger – som som regel er med i spillet når det er snakk om store science fiction-produksjoner.

Super underholdning!