5
Tempo med Tintin

Tittel:
På eventyr med Tintin: Enhjørningens hemmelighet
Sjanger:
Action, Animasjon, Eventyr
Varighet:
1 t. 47 min.
Aldersgrense:
11
Skuespillere:
  • Jamie Bell
  • Andy Serkis
  • Daniel Craig
  • Nick Frost
  • Simon Pegg
Regissør:
Steven Spielberg

Det er alltid farlig å gå inn i kinosalen for å se noe du hadde et sterkt forhold til som barn, og til tross for at jeg nesten trippet på tå av oppildnethet, var jeg klok av skade, og forberedt på å bli skuffet, da jeg kom for å se “The Adventures of Tintin”.

Det var det ingen grunn til.

Tintin er nesten pinlig tro mot det nesten 70 år gamle opphavsmaterialet, samtidig som den klarer å være en moderne actionfilm av ypperste kaliber. Det er en imponerende bragd som åpenbart gjenspeiler Spielbergs enorme erfaring med eventyret som sjanger. Men denne likheten er ikke bare av det gode: Det skinner tydelig gjennom i de siste minutter at dette bare er basert på første del av historien om Rackham den Rødes skatt – så en fullverdig avslutning får vi ikke.

Størstedelen av kritikken som har blitt rettet mot filmen, dreier seg om utseendet: Filmen er dataanimert, med karikerte menneskeansikter som har nesten fotorealistisk tekstur. Flere har uttalt at det til tider kan synes å oppnå den uhyggelige effekten av at man ser på mennesker det er noe galt med; såkalt “uncanny valley”. Jeg for min del så ikke noe slikt, og godtet meg heller over de festlige, vrengte trynene og det slående stemningsfulle landskapet.

Skuespillprestasjonene er det også lite å trekke på. Jamie Bell kan bli litt overentusiastisk i hovedpersonens sko, men det gjør ingenting så snart han får flere enn hunden å snakke med. I den engelske versjonen kan du også nyte Andy Serkis og Daniel Craig i store roller, jeg gjetter at det er å foretrekke hvis du tar med barn som kan lese underteksten (dog jeg vet intet om den norske versjonen).

Alt i alt var Tintin en sann glede å se på kinoskjermen, og en av årets beste titler for den eventyrlystne. Så er det bare å håpe at investorene gir klarsignal for oppfølgeren umiddelbart!