4
Tid er penger

Tittel:
In Time
Sjanger:
Action, Science fiction, Thriller
Varighet:
1 t. 49 min.
Aldersgrense:
11
Skuespillere:
  • Justin Timberlake
  • Amanda Seyfried
  • Alex Pettyfer
  • Cillian Murphy
  • Olivia Wilde
  • Johnny Galecki
Regissør:
Andrew Niccol

“In Time” presenterer oss for en verden hvor penger er avskaffet og folk må, bokstavelig talt, leve fra dag til dag på en valuta som er deres eget liv. Et slikt konsept har mye for seg.

Will Salas (Justin Timberlake) er 28 år, men ser ikke en dag eldre ut enn 25. Det er det samme med resten av verden. Når de blir 25 slutter de alle å eldes og får heller en nedtellingsklokke på armen til å begynne å tikke. I utgangspunktet har de alle én dag og må jobbe for å fylle opp sin egen kvote av tid. Går man tom for tid så dør man. Alt som er av varer, mat og drikke koster tid, og skillet mellom rik og fattig defineres i de som må sjekke klokka si på en rutinemessig basis, og de som bekymringsløst summer rundt i samfunnet.

Will jobber på en industrifabrikk i et av slumområdene. Ved en tilfeldighet blir han gitt en gave på hundre år av en livstrøtt rikmann fra en av de penere strøk. Gleden blir kortvarig da både tidsgangsterene “Minutemen” og politikammeret “Timekeepers” prøver å få tiden tilbake.

Stort mer av handlingen ønsker jeg ikke å fortelle her, da det begynner å bli ganske langt inn i filmen. Dette er kanskje filmens hovedproblem. Mer eller mindre alt av den første timen går til å definere universet og utgreie for problematikken rundt det og selv om det er gode paralleller til vår egen verdens økonomiske kollaps og ubalanse, så ville jeg likt å se flere plotpoenger direkte knyttet opp til filmen.

Skuespillerprestasjonene er helt ålreite i en film hvor det ikke er så fryktelig mye følelser som kreves. Justin Timberlake har en fabelaktig god fortellerstemme, og gjør seg egentlig helt greit som helt. Amanda Seyfried er fabelaktig søt og Cillian Murphy overbeviser som fanatisk politimann.

Filmen er en helt ålreit actionfilm, hvis konsept gjør den hakket mer intrikat enn dens lillebrødre. Handlingen klarer dessverre ikke å engasjere voldsomt på tross av gode skuespillere og et lovende konsept.