5
Tidenes Bond-dame?

Tittel:
Thunderball
Sjanger:
Action, Eventyr
Varighet:
2 t. 10 mn.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Sean Connery
  • Claudine Auger
  • Adolfo Celi
  • Luciana Paluzzi
Regissør:
Terence Young

Å hoppe etter “Goldfinger” er ikke veldig lett. Men “Thunderball” lander til 19,5 i stil.

Vi i filmsnakk.no anmelder samtlige James Bond-filmer framover, selvsagt i riktig rekkefølge. Anmeldelsene vil følge et litt annet mønster enn vanlig – noe som forhåpentligvis vil oppfordre til debatt. De enkelte terningkastene vektlegges ikke nødvendigvis like mye, og hovedterningkastet er ikke alltid direkte snitt av disse – bare så det er sagt.

Sean Connery bekler stadig rollen som MI6-agent 007. Og denne gangen står etterretningstjenesten overfor en skikkelig trussel – en trussel som leder Bond ut på dypt vann. Skurkeorganisasjonen SPECTRE er nemlig tilbake, anført av selveste nummer 1.

Plott: En nøye gjennomtenkt plan vil ende med skurkebesittelse av to atomvåpen, og disse skal brukes til å be pent om store pengesummer fra regjeringen bak MI6. Hvis ikke pengene er i skurkenes hende innen fire dager vil atomrakettene fyres av mot en storby både i England og USA. Tiden er med andre ord knapp for James Bond. Han må finne våpnene i løpet av de fire dagene – hvis ikke må regjeringen se seg nødt til å punge ut. Mye står på spill, i motsetning til de tre foregående filmene. Og det faktum at skurkene gjennomfører planen såpass bra er på merksnodig vis svært tilfredsstillende.

Action: Her sprelles det fra første stund. Qs leker bidrar, naturligvis. De heftigste scenene er passende nok plassert mot slutten, og de er av ypperste klasse – innenfor Bonds rammeverk, selvfølgelig. En harpun- og nevekrig under vann er interessant nok i seg selv – mennesket blir så sårbart der nede. Men den påfølgende båtturen er noe av det mest heseblesende Bond har gitt oss, for ikke å snakke om dustete komisk. Bluescreen-arbeid på sitt beste. Men det er i dette tilfellet bare gøy.

Humor: Dette punktet merker jeg allerede at det er knotete å si noe nytt og vettugt om, sånn fra film til film. For Sean Connery er i slag, som vanlig. Utover de faste sjekkereplikkene er det mye humor å finne, både blant action’en og samtalene som ikke nødvendigvis leder til køys. Noe av moroa er muligens ufrivillig, da. Vi klandrer i så fall ’60-tallet.

Bond-skurken: Nummer 2, eller Emilio Largo – som han egentlig heter – er “Thunderball”s hovedskurk. Mannen med obliagtorisk lapp foran øyet er spilt av Adolfo Celi, og er en skruppelløs mann med en alle tiders plan. Skuespilleren evner ikke å gjøre figuren veldig interessant, men det gjør egentlig ikke manuset heller. Så det mest minneverdige med ham blir faktisk lappen foran øyet, og det sier i grunnen litt. Men plan og gjennomføring var som sagt fornøyelig.

Bond-dama: Claudine Auger spiller deilige Domino, og introduksjonen overgår trolig Ursula Andress’ i “Dr. No”. Lettkledd, under vann og en double-O-seven smugtittende bak en klump koraller. Og hun ser virkelig ut, både over og under vann. Bikini-garderoben er av det sexy slaget, og jentas historie er nokså vanntett. Hun er også en temmelig viktig brikke i spillet om atomvåpnene. Men viktigst – utseendet. Sjelden vi misunner Bond såpass.

Bond-låta: Tom Jones står bak “Thunderball”s kraftfulle låt, og dette er Bondsk så det holder, med snev av John Barrys originale kjenningsmelodi innimellom. En låt som tar seg sakte, men sikkert opp mot finalen – i likhet med Shirley Basseys “Goldfinger”. rå blir den imidlertid ikke, men den tar seg bra ut likevel.

Og nok en gang: Hvor kan vi enes?