4
Tidenes villeste hundreårsjubileum

Tittel:
Hundreåringen som klatret ut av vinduet og forsvant
Sjanger:
Komedie
Varighet:
1 t. 54 min.
Aldersgrense:
11
Skuespillere:
  • Robert Gustafsson
  • Iwar Wiklander
  • David Wiberg
  • Mia Skäringer
  • Jens Hultén
Regissør:
Felix Herngren

Antakeligvis med god margin.

Jonas Jonassons “Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant” skapte latterbrøl for leserne og grønne regnskapstall for bokhandlerne over hele Skandinavia i 2011.

Slikt lar man selvfølgelig ikke samle støv i en bokhylle, så nå – knapt to år senere – er filmatiseringen allerede her.

Allan Karlsson har levd et liv få andre forunt i hundre år. Nå sitter han på gamlehjem, og venter på å måtte ta på seg plankepysjen og møte St. Peter. Derfor rømmer han, rett ut av vinduet i første etasje, og legger ut et siste eventyr – der hevnlystne gangstere, rømte sirkuselefanter og småpene 50 millioner kroner er hovedingrediensene.

Det er utrolig hvor mye moro man kan ha det med en hundreåring på flukt fra gamlehjemmet. Særlig når nevnte hundreåring er en naiv og nesten-sarkastisk fyllik, som aldri har sagt nei til noe eller noen. Særlig også når han spilles av Robert Gustafsson, svenskenes ubestridt artigste landsmann.

“Hundreåringen …” er en relativt knallmorsom film. I et ellers radmagert år for komediesjangeren, er den kanskje den aller morsomste. Ikke at det er noen stor bedrift i seg selv, da konkurransen som sagt er ræva.

Likevel – regissør Felix Herngren & co. har gjort en ålreit jobb med å adaptere Jonas Jonassons ord til filmen. Det er kanskje ikke like ellevilt som i boka, derav terningkastet, og man savner den lille “X-faktoren” som hadde tatt filmen til store høyder.

Helt riktig, jeg sa “X-faktoren”. Jeg tror jeg med det mener spontanitet. Filmen kjennes hakket for planlagt og utspekulert ut til å kunne menge seg med komedie-eliten.

Men la oss ikke stikke under stol at “Hundreåringen …” er årets kanskje morsomste film hittil. Det er i alle fall tidenes villeste hundreårsjubileum. Ikke at konkurransen nødvendigvis er så stor der heller.