5
Tilnærmet genial

Tittel:
Illusjonisten
Sjanger:
Drama, Romantikk
Varighet:
1 t. 50 min.
Aldersgrense:
11
Skuespillere:
  • Edward Norton
  • Jessica Biel
  • Paul Giamatti
  • Rufus Sewell
  • Eddie Marsan
  • Aaron Taylor-Johnson
  • Eleanor Tomlinson
Regissør:
Neil Burger

“Illusjonisten” er en deilig mystisk thriller hvor man aldri kan vite ting helt sikkert …

Neil Burgers film fra 2006 bør på ingen måte tilhøre glemmeboka. Det er en forseggjort fortelling om godt mot vondt og om såkalt “umulig kjærlighet”.

Edward Norton spiller hovedrollen som illusjonisten Eisenheim – en drivende god sceneartist som ikke bare trekker fulle hus, men også de royale kretser, deriblant den åpenbare skurke-kronprinsen Leopold (Rufus Sewell). Med keiserlige ambisjoner irriteres Leopold over at han ikke forstår Eisenheims heftige trylletriks. Slikt er ingen keiser verdig.

Samtidig er Eisenheim gira på hertuginnen og vice versa. Men hun holdes stramt på plass blant de kongelige, og kronprins Leopold vil selvsagt gifte seg med henne – ikke bare fordi hun er deilig, sikkert også fordi han vil snyte Eisenheim for all eventuell kjønnslig omgang.

Så har vi inspektør Uhl, nydelig spilt av Paul Giamatti. Han er kronsprinsens private vaktbikkje samtidig som han forsøker å være sånn passe redelig mot mannen i gata. To helt forskjellige ærender med andre ord.

En interessant og spennende thriller – absolutt. Veldig mørk, både filmteknisk og tematisk. Bildene er godt komponert, men det er kanskje en overdreven bruk av et mørkleggende filter, slik man noen ganger bruker på fotografier for å fremheve motivet.

Men viktigst er handlingen, og dette er aldri kjedelig. “Illusjonisten” er kanskje ikke genial, men den går likevel under den ikke-eksisterende kategorien for geniale filmer. Og det er jo temmelig bra, bare det.