5
Tilnærmet perfekt

Tittel:
Operasjon Argo
Sjanger:
Drama, Thriller
Varighet:
2 t.
Aldersgrense:
11
Skuespillere:
  • Ben Affleck
  • Bryan Cranston
  • Scoot McNairy
  • Alan Arkin
  • John Goodman
  • Kyle Chandler
Regissør:
Ben Affleck

Vi forhåndstippet “Operasjon Argo” som den aller største Oscar-grossisten i februar 2013. Vi hadde rett i én ting: Den er bra. Spørsmålet er om den er bra nok …

Ben Afflecks karriere foreløpig er et bemerkelsesverdig skue. Som skuespiller var han lenge et av de hotteste navnene, noe “Pearl Harbor” og “Armageddon” beviser glatt. Men etter hvert ble han sakte, men sikkert mindre ettertraktet – og da etterspørselen var på sitt minste satte han seg til rette i regissørstolen. Og derfra har karrieren skutt fart igjen.

Det vil den fortsette å gjøre. Han har nemlig fremdeles til gode å bomme som regissør. Når sant skal sies blir filmene hans bare bedre og bedre. Og i tillegg bestemmer han selv hvorvidt han vil spille i dem eller ei. Smart.

“Operasjon Argo” er ytterligere et hakk opp siden sist – både når det gjelder prosjektets utgangspunkt og den endelige utførelsen. Handlingen har faktisk skjedd, og det er lite som er så gripende som helsprø, sanne historier.

Vi skal tilbake til 1979. Den amerikanske ambassaden i Teheran ble stormet av illsinte iranere, og samtlige amerikanere i bygningen ble holdt som gisler i 444 dager. Men – seks personer kom seg ut mens ambassaden ble stormet. “Operasjon Argo” handler om disse seks.

Tony Mendez (Ben Affleck) er ekspert på å få folk ut av kjipe situasjoner, og denne var utvilsomt kjip. De seks rømlingene gjemte seg i ukesvis hjemme hos den canadiske ambassadøren i Teheran – hadde de blitt sett på gata og tatt, ville de blitt hengt på offentlig sted. Etter å ha blitt torturert. Sikkert dritlenge.

Derfor var det viktig at Mendez la en god plan. Og det gjorde han … eller – om ikke den var god, så var det i hvert fall den beste dårlige planen USAs etterretningstjeneste hadde. Og den gikk de for.

Dette er en av de filmene som i ny og ne dukker opp og faktisk presterer å redefinere thrillersjangeren. Det vil si: Den redder sjangeren fra å skli ut helt. Og måten den gjør det på er svært korrekt – den er rett og slett svært nervepirrende. Med formelen sann historie + gode karakterskildringer + en lang rekke advarsler om alt som kan gå galt, får vi det perfekte utgangspunkt. Selv et cornflakesmåltid kan bli spennende gitt at omstendighetene er riktige.

Og “Operasjon Argo” er ikke noe cornflakesmåltid, for å si det mildt.

På toppen av dette glimrende utgangspunktet er skuespillerne velvalgte – joa, de er langt penere enn originalene, men de overbeviser godt i rollene. Og litt på siden kanskje: To av de seks ambassadefolka ser ut som om de er spilt av Henrik Thodesen og Jon Brungot fra “Torsdag kveld fra Nydalen”. Det er litt artig, men ikke ødeleggende. Og når alt kommer til alt er det jo ikke dem – selv om det hadde vært aldri så morsomt.

Så, en tilnærmet perfekt landing for produksjonen. Ben Affleck står sterkere enn aldri før, og mulighetene for å ta sin andre Oscar (etter manusprisen for “Good Will Hunting” i 1998) er absolutt til stede. Neppe som skuespiller – kanskje som regissør. Vi blir i hvert fall overrasket om han ikke blir nominert. Utover potensiell Affleck-nominasjon har filmen muligheter også andre steder: Beste manus? Beste mannlige/kvinnelige birolle? Beste film?

Vel, det gjenstår å se. Perfekt var den jo ikke. Bare nesten.